Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Johan Rylander: En förbannad skam för svensk hockey

SHL-klubbarnas damlag får sina hjärnor testade – men inte Göteborg HC, som saknar stödet av ett SHL-lag. Det är skrämmande att hjärnskakningar har blivit en klassfråga i SDHL och på svensk elitnivå.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

I somras förlorade Frölunda HC spelaren Sean Bergenheim för alltid. Han kom aldrig tillbaka till rinken efter ännu en smäll mot huvudet.

Samtidigt började finländaren att driva en linje mot SHL och svensk elithockey: Se till att testa alla hockeyspelare på samma sätt som NHL gjort i många år.

Det gav resultat.

För inför säsongen beslutade SHL att testa alla spelare i A-lag, juniorlag (J20 och J18) och damlag med ett så kallat Baseline/Impact-test.

Där kan du enkelt förklarat skapa en bild hur en hjärna fungerar före en smäll – och göra ett nytt test efter en smäll, för att se vad som förändrats.

Alla SHL-lag som har ett damlag fick alltså det här testet utfört – på rekommendation av ligan.

LÄS MER: Efter hjärnskakningarna – nu ska testerna genomföras

UPPE I ANGERED Arena sitter Göteborg HC. Där finns ingen stark SHL-klubb med ett tv-avtal i miljardklassen i ryggen. Spelarna i laget har avundsjukt kunnat se på när SHL-klubbarnas damer att testats – och undrat om deras hjärnor är mindre värda?

Det är en skrämmande utveckling.

I höst har fyra spelare i Göteborg HC drabbats av hjärnskakning – och visst hade deras rehabilitering kunnat vara enklare om det fanns något att jämföra med.

LÄS MER: Krisen i Göteborg HC – fyra hjärnskakningar

Jag tycker att det är en förbannad skam för svensk hockey att hjärnskakningar ska vara en klassfråga, för det är liv och i vissa fall framtider som sätts på spel.

Ska det vara så?

Göteborg HC:s back Tilda Antonsson vet inte om hon spelar mer efter det senaste besöket med huvudet i en hård is.

Det är inga gigantiska summor vi pratar om – men för en klubb som Göteborg HC är 25 000 kronor, som testen kan kosta, massor av pengar.

Och de fanns framför allt inte inför säsongen.

LÄS MER: GHC glömdes bort – för att de inte har herrlag

MATILDA RANTANEN ÄR assisterande lagkapten i Göteborg HC och läser samtidigt till läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Hon är en av fyra drabbade i klubben.

”Vi har i laget nu sagt att om man får en smäll mot huvudet så går man av oavsett om man känner symptom eller inte. Det är bättre att missa en period eller två än att missa hela karriären.”

FRÅGAN ÄR OM det ska behöva gå så långt – eller om SDHL kan agera och införa testerna på bred front inför nästa säsong?

Även för damlag som inte backas av SHL-klubbar.

Jag skulle önska det.

Fotnot: Efter GP:s artiklar meddelar SDHL att testerna kommer att erbjudas till samtliga klubbar den här säsongen. Detta efter att SHL går in och tar kostnaderna.