En efterlängtad revansch

ANNONS
|

Det har varit tio långa år. Svenska folket har förvandlats från bortskämda prenumeranter på mästerskapsfinaler till en ilsken mobb. Vi har förbannat Kim Andersson för att han inte skjuter, förbannat honom för att han skjuter dåligt, funderat över Tobias Karlssons många utvisningar, längtat efter Bengan Johanssons kultförklarade boys. Vi har vräkts mellan hopp och förtvivlan. Ibland har vi inte ens fått vara med på festen. Efter fjärdeplatsen på hemma-VM 2011 har vi tagit ytterligare några steg ner i källaren.

När Sverige först föll igenom fullständigt och tappade storledningen mot Polen under EM i vintras och sedan bommade VM-kvalet mot Montenegro för några veckor sedan, bänkade sig OS-tittarna motvilligt. Mmm, Tunisien check, Storbritannien check, ilskan väcktes på nytt mot Island, sedan Argentina check och väntad förlust mot Frankrike. Men visst såg vi ett annat gry i Sverige och spelarnas tro och glädje visade sig vara starkare än Danmarks. Staffan Olsson och Ola Lindgren fick en efterlängtad revansch när de tillsammans vann en överlägsen seger mot Mr Fingertoppskänsla, Danmarks förbundskapten Ulrik Wilbeck.

ANNONS

Insatsen mot Danmark var inte klockren, långt därifrån. Kim Andersson blev exempelvis på nytt hånad när han "blev limmad" tre gånger av Niklas Landin och få såg just då väldigt lite av alla rätt skåningen trots allt hade.

Men Sverige vann rysaren, kungen gjorde high ten med Dalibor Doder och tv-kommentatorerna visste inte riktigt hur de skulle uttrycka glädjefnattet. Sverige har fått handbollsfeber igen. Mot alla odds. Och semifinalen mot Ungern känns, till skillnad mot Danmarks-matchen, som en vidöppen historia. Men med tanke på nationernas historia får ni räkna med en ny rysare. Det slutade oavgjort på EM i Norge 2008, Ungern vann med ett året efter när det var VM i Kroatien. Sverige vann OS-kvalet med tre, men nu är det en helt ny match.

Ungern, ledda av storstjärnan, den 208 centimeter långe László Nagy och lagets främste målskytt hittills, Gabor Csaszar, har visat styrka. Segern över Island i förlängning ingöt garanterat ännu mer mod. Laget har varit i OS-semi 1980, 1988 och 2004 men har bara en mästerskapsmedalj på meritlistan, VM-silvret från 1986.

Jag tror inte att jag är ensam om att sitta klistrad klockan 18.00 för att få svar på frågan: Hur slutar det här egentligen?

ANNONS