Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"En allsvenska öppen för alla"

En ny tid är här. Allsvenskan är snart hela världens liga. Nästa år öppnas gränserna helt.
Svensk fotboll håller på att gå in i en ny tidsera. Förbundsordförande Lars-Åke Lagrell kan nu bekräfta planerna för framtiden. Det kommer att bli fritt fram för antalet utländska spelare och de kan komma från precis vilket land som helst.
- Vi har varit inne på att kanske begränsa det till spelare från EU-länder eller spelare från länder som har vissa samarbetsavtal med EU. Men allt det blir i slutändan för krångligt för alla inblandade och därför är vi beredda att ta det här klivet, säger Lars-Åke Lagrell.
Han vill inte erkänna att han ser detta "som en fara för svensk fotboll", men han väljer att le lite snett vid konstaterandet att exempelvis Djurgården under hösten ofta ställde upp med åtta utländska spelare i sin startelva.
- Det går inte att vrida tillbaka klockan massa år, utan det gäller att anpassa sig till den tid vi lever i, säger Lagrell.
Fortfarande kommer den ett år gamla regeln om så kallade "home-ground-players" att gälla. Det är ett försök från fotbollsförbunden runt om i Europa att värna om den lokala prägeln hos klubbarna.
Den betyder att det i varje allsvensk 16-mannatrupp måste finnas sju spelare som har gjort minst tre år i svenska föreningar mellan att de var 16 och 21 år. Genom att antalet är just sju regleras också startelvan; det kan alltså inte kan vara fler än nio utländska spelare i den.
Eller?
Jo, det kan det. Spelare som räknas som så kallade home-ground-players kan vara födda var som helst i världen - bara de har gjort de där nödvändiga tre åren i en eller flera svenskar föreningar. Ett scenario är att de allsvenska klubbarna i allt högre grad börjar plocka hit utländska barn för att kunna kvotera in dem som home-ground-players.
- Detta är en sorts motreaktion mot Bosmandomen och tanken om den fria rörligheten. Det är fullt möjligt att man kan tänka sig att ändra till exempelvis åtta home-ground-players i framtiden, säger Lagrell, som något felaktigt ser detta med home-ground-players som ett slags reglerande system.
I den nyss avslutade allsvenskan fick varje allsvensk trupp innehålla maximalt tre spelare som kom utanför EU/EES. Den 8 december, på det så kallade representantskapsmötet, kommer beslutet om att öppna gränserna helt att fattas.

n Sepp Blatter och Michael Platini - presidenter i Fifa respektive Uefa - jobbar aktivt gentemot EU för att fotbollen ska få ha ett helt eget regelverk. Förhoppningen är att idrotten ska finnas med i den nya författningen, och i dagsläget förs en mängd processer och lobbyverksamhet för att exempelvis begränsa antalet utländska spelare i ligorna.
Blatter vill begränsa till fem utländska spelar i en startelva, och tycker att övriga sex spelare ska kunnas tas ut till landslaget i det land där ligan finns.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.