Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"En alldeles utmärkt utgångspunkt"

Hur sammanfattar man 28 dagar i Ryssland? Genom att titta framåt. Alltid framåt. Mot Nations League, mot EM-kval och med 140 miljoner i vunna VM-pengar. Vi gör det med en världsback, med ökad respekt – och möjligheter att på riktigt göra skillnad.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

VM är över. Sverige sörjer. Det måste få vara så. Det kunde ju ”ha blivit ännu bättre”. Det är ett mänskligt drag. Tänka om. Tänka hur bra det hade kunnat bli om.

Eller så vänder vi på det.

Det kunde gått vansinnigt mycket sämre.

Hade jag orkat plocka fram en gammal undersökning om hur många svenskar som efter VM-lottningen trodde på svenskt deltagande i VM hade siffran varit under tio procent.

Hade jag backat och tittat på hur många av oss som verkligen trodde – och inte bara hoppades – att Janne Anderssons landslag skulle gå vidare från en grupp med Sydkorea, Tyskland och Mexiko är vi också nere på en väldigt begränsad andel av våra 10 miljoner invånare.

Schweiz i åttondelen? Samma där.

Vi befinner oss alltså i ett läge, där tårarna nu torkats bort, som är avsevärt mycket bättre än någon enda förståsigpåare kunnat drömma om eller förutse för två år sedan.

Hur förvaltas detta pund?

Först och främst kan vi redan nu slå fast att oavsett om erfarna och hyllade landslagsveteraner som Andreas Granqvist, Mikael Lustig, Sebastian Larsson, Marcus Berg och Ola Toivonen slutar, är det varken fara på tak eller ko på is.

LÄS MER: Så bra var de svenska VM-spelarna i Ryssland

Ett av världens bästa landslag

Det denna mästerskapsperiod lärt oss är att ingen enda spelare är viktigare än helheten.

Det svenska herrlandslaget i fotboll överlevde och gick vidare trots att vår främste målskytt, en av våra bästa och mesta målvakter genom tiderna och förra mästerskapets centralpunkt slutade på ett bräde.

Vi har de två senaste åren lärt oss att vi kan, att vi skall tro på oss själva och att om alla drar åt samma håll och gör jobbet har vi ett av världens allra bästa landslag.

Jag skulle säga att det är en alldeles utmärkt utgångspunkt.

Veckorna i Ryssland har också rett ut frågan om Victor Nilsson Lindelöfs kvalitet på den stora scenen. Vi på GP, som har följt hela VM på plats, tycker att han har varit bäst av alla, i hård konkurrens av i första hand Andreas Granqvist och Robin Olsen, men bäst.

Mot England var han fenomenal, mot Schweiz likaså och genomgående har han lärt oss att aggressivt markeringsspel, en modig linje och förmåga att med boll driva igång de svenska anfallen är hans specialitet.

Slutar ”Granen” tar Pontus Jansson vid. Det kommer bli bra. Och skall man dra en lans för någon vore det i nuläget Mikael Lustig. Men beslutet är hans, motivationen avgörande. Fler finns bakom. Emil Krafth han bättre. Johan Larsson. Anton Tinnerholm. Det finns spelare.

Pengarna, vad nu nettot på de 16 miljoner dollarna som VM-insatsen från Fifa inbringar, skall användas klokt och långsiktigt.

LÄS MER: Förbundet ligger lågt om Anderssons framtid: "Inte livegen"

Roligt att bevaka

Det ger Svenska Fotbollförbundet en möjlighet att se över viktiga projekt i jämställdhet, integration, landsbygdsutveckling och elitverksamhet.

Skall någon hyllas en extra gång är det förstås Janne Andersson. Arkitekten bakom denna framgång, ledaren som byggt laget, ledargruppen och den atmosfär som omger landslaget numer. Ingen har fallit ur ramen, alla har presterat, där glädjen varit central.

Det har varit roligt att bevaka Sverige i Ryssland.

Det skall bli roligt att träffas i höst igen.

Nästa uppdrag: Österrike borta 6 september och Turkiet i Nations League hemma fyra dagar senare.

***

Vi fick aldrig chansen att publicera vår hitte-på-rubrik om det här lagets största personlighet Andreas Granqvist. Den löd i alla fall ”Granen skogstokig efter utträdet – sågar sig själv”.

***

Skall man ha något att erinra mot Janne Anderssons alla beslut och göranden kan man ”med facit i hand” kanske tycka att Ken Sema trots allt skulle ha varit med istället för Marcus Rohdén, nu när Rohdén ändå fick lämna Ryssland utan speltid. Men det är en randmarkering.

***

Lite grand av VM dog under lördagskvällen när Kroatien slog ut värdnationen Ryssland. Nu tror jag på en final mellan Frankrike och England, med Frankrike som världsmästare.