Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Emma GT storfavorit i XL-galan

Med Emma Green Tregaro blir det ofta som vanligt. Något gammalt som ältas. – Jag är van – jag har lärt mig hur medierna fungerar, säger hon och ler.

Det har gått ett halvår sedan hennes regnbågsmålade naglar under VM i Ryssland ruskade om en hel friidrottsvärld – men frågan aktualiseras ständigt. Inte minst just nu eftersom Emma Green Tregaro blev prisad som ”Årets hetero” på qx-galan i måndags och eftersom ett OS i … just det, Ryssland … drar igång i gång i dagarna.

– Det är ni i media som gillar att fråga om det där. Och jag svarar. Det är ju inte jag som tar upp det själv – men jag tycker att det känns bra att jag har vågat stå upp för vem jag är som människa och vilka värderingar jag har, säger Emma, och fortsätter:

– Den där galan … jag var lite dåligt insatt hur det fungerade och så, men jag blev såklart jättestolt när jag vann.

Vad tror du om OS, då? Kommer det att bli manifestationer liknande din?

– Jag vet inte. Jag har ingen aning. Men jag tycker på ett sätt att det redan är i gång, med diskussioner och debatter och sånt, och det är väl bara bra. Det är ingen som hört av sig till mig om det – fast något lär vi säkert få se.

Börjar det bli tröttsamt att prata om det här?

– Nej, då. Det är okej. Det är ni som bestämmer samtalsämne. Bara folk därute förstår att det inte är jag som tar upp ämnet varje gång – men det gör de nog.

Det går att prata höjdhopp med Emma också – och även där blir gamla sanningar som nya. I en intervju från 2009 berättade hon hur hon ”ännu inte fått ut max av sin kapacitet”.

Den 5 februari 2014 sitter hon på ett hotell intill Globen – och säger exakt samma sak.

När ska det komma? Är det den mentala biten som det hänger på, som gör att du inte tar det där sista viktiga steget?

– Nej, det tror jag inte. Det handlar mer om tajming och teknik och om att toppa formen perfekt. Och det finns inget bättre sätt att bli mentalt stark på än att hoppa i tävlingar och göra bra resultat.

Det är där Emma är nu – med två tävlingar i rad på 1,97. Det är tack vare de resultaten som hon är favorit på XL-galan i kväll och såklart även ett stort medaljhopp vid inomhus-VM i Sopot (7–10 mars).

– Jag är bra på att hoppa ganska högt och känner mig trygg där – men det krävs ett steg till. Jag har inte så många år kvar, utan nu ska jag göra allt för att få full utväxling av den grundträning jag ägnat mig åt under alla år. Jag tror på mig själv – och jag lever min dröm. Även jag har svackor, men jag kommer alltid till samma slutsats de gånger jag funderar: Det finns inget som jag hellre skulle vilja hålla på med.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.