Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Unai Emery tar över som tränare i Arsenal. Arkivbild.

Emery tar över Arsenal: Hedrad

Arsène Wenger ledde Arsenal i 22 år. Frågan är hur långt nästa avsnitt i berättelsen om fotbollslaget från London blir. "Jag är hedrad över att få ansvaret att inleda ett nytt viktigt kapitel", säger nya tränaren Unai Emery.

Spanjoren Unai Emery tar över efter Arsène Wenger som tränare för fotbollsklubben Arsenal i Premier League, skriver klubben på sin webbplats.

Emery inledde sin tränarkarriär i Lorca Deportiva 2005 och har därefter lett bland andra Valencia, Sevilla och Paris Saint-Germain. 46-åringen vann Europa League tre gånger i följd med Sevilla 2014–16 och förde PSG till ligatiteln i Frankrike den gångna säsongen.

Årets tränare

Han utsågs av Internationella sportjournalistförbundet AIPS till Årets tränare i Europa säsongen 2013–14.

"Jag gläds över att komma till en av sportens ledande klubbar. Arsenal är känt och älskat världen över för sitt spelsätt, sitt engagemang i unga spelare, för den fantastiska arenan och för hur klubben sköts. Jag är hedrad över att få ansvaret att inleda ett nytt viktigt kapitel i Arsenals historia", säger Emery till klubbens webbplats.

Modern fotboll

Enligt klubbledningen var Emery ett enhälligt val.

"Unai har ett enastående framgångsrikt facit genom karriären, har utvecklat några av de största talangerna i Europa och spelar en spännande, modern typ av fotboll som passar Arsenal perfekt", säger vd:n Ivan Gazidis till klubbens webbplats.

Wengers sista säsong som tränare slutade i besvikelse. Arsenal slutade sexa i ligan och misslyckades att kvalificera sig för Champions League för andra säsongen i följd.

Klubbens senaste titel är FA-cuptriumfen förra våren. Arsenal har vunnit ligan 13 gånger, senast 2004. Då gick klubben, med Fredrik Ljungberg i truppen, obesegrad genom Premier League.