Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Louice Halvarsson och Amanda Zahui dominerade under båda korgarna i Sveriges vinst mot Montenegro.

EM-succén – gjorde hälften av poängen ihop

Amanda Zahuis såg upp till Louice Halvarsson under många år. Nu spelar de EM tillsammans och bildade succéduo i premiärvinsten mot Montenegro.

I EM i Lettland ställde Sverige upp med en femma som inte startat matcherna under kvalet. På position fyra och fem började Louice Halvarsson och Amanda Zahui.

Det visade sig bli dubbel succé. Sverige vann mot Montenegro med 67–51, och tillsammans stod de båda centrarna för nästan hälften av Sveriges poäng och returer. Zahui noterades för 21 poäng och 12 returer och Halvarsson stoppade i elva poäng och slet ner 11 returer.

- Det är jättekul att spela med Lollo (Louice Halvarsson). Jag kommer ihåg när vi spelade mot Italien (i EM-kvalet) i andra halvlek. Då tänkte jag att henne vill jag fortsätta spela med, säger Zahui och fortsätter:

- Hon är ett sådant djur nere på blocket. Jag har ju sett upp till henne i flera år.

"Läser varandra bra"

Louice Halvarsson som spelar sitt tredje EM och har gjort 119 landskamper, flest i blågult med Frida Eldebrink, håller med sin yngre kollega.

- De känns jätteskönt och det funkar jättebra. Båda kan skjuta ute och spela inside. Det spelar ingen roll vem som spelar fyra eller femma. Vi läser varandra väldigt bra på planen också, säger hon.

Amanda Zahui blev inte bara poängbäst i Sverige i sin mästerskapsdebut. Hon räddade även laget med några tunga poäng när matchen stod och vägde.

- En drömstart på EM. Det kändes jättekul, särskilt för vi spelar så bra lagspel, det är nyckeln till framgång. Jag kommer ta den avgörande rollen där jag försöker vara en ledare om det passar. Vare sig det är för att göra poäng eller ta returer, säger 25-åringen

Vill spela ihop mot Tjeckien

TT: Är du nöjd med Sveriges spel?

- Absolut, men vi vill hålla fokus och koncentrationen i fyrtio minuter. Inte ha några svackor som i slutet av andra och början av tredje. Det får inte hända. Det är så här vi vill spela överlag, men det är smågrejer vi behöver finslipa, och fokus och koncentrationen, säger Zahui.

Efter den lyckade premiären hoppas de få fortsätta spela ihop även mot Tjeckien.

- Det är väl en bra match up. Det kommer bli en fysisk match samtidigt som de har jättebra skyttar.