EM-spelarna i biroll när Linköping vann igen

En halv blågul landslagselva på planen. Men det var spelarna som inte är med i sommarens EM som avgjorde i Linköpings 2–0-seger i toppmatchen borta mot Eskilstuna.

|

Borta bra men hemma bäst brukar det heta.

Men för serieledande Linköping har den imponerande vårsäsongen varit tvärtom.

2–0-segern i ett småblåsigt Eskilstuna på torsdagskvällen var lagets sjätte raka på bortaplan – av sex möjliga – i årets damallsvenska.

Och den säkrades utan mål från den formstarka och EM-ratade anfallaren Marija Banusic. Eller någon av konstgräsplanens sju svenska EM-spelare – fyra i Eskilstuna och tre i Linköping – som kom till start när tabelltrean Eskilstuna tog emot inför storpubliken 2325 på Tunavallen.

I stället var det mittfältaren Tove Almqvist som gav Linköping ledningen. 21-åringen slog på halvvolley med vänsterfoten, strax utanför Eskilstunas straffområde, i den 11:e minuten.

Hurtig stängde matchen

Bollen seglade över målvakten Emelie Lundberg, tredjemålvakt i Sverige EM-lag till mästerskapet i Nederländerna, och i nät via underkanten av ribban. U23-landslagsspelaren Almqvists andra mål den här säsongen.

Serieledaren, och regerande svenska mästaren, Linköping fick ännu mer energi av målet och utökade till 2–0 tolv minuter senare. Banusic släppte snyggt förbi sig ett inspel från högerkanten och gav den tredje länken i anfallskedjan, jämnåriga Lina Hurtig, öppet läge.

Hurtig – som varit med på landslagsläger inför EM men inte togs ut i truppen – var iskall och sköt bollen mellan benen på Lundberg i den 23:e minuten.

Eskilstuna – med EM-spelarna Olivia Schough och Mimmi Larsson i offensiven – försökte men kom aldrig riktigt nära.

Linköpings landslagsmässiga backlinje med Jessica Samuelsson till höger, Jonna Andersson till vänster och lagkaptenen Magdalena Eriksson centralt var stabila och fick Eskilstunas anfallsspel att se uddlöst ut.

Stor serieledning

Larsson – som precis som Banusic gjort sju mål i år – vände och vred men Linköpingsförsvararna avvärjde allt och såg till att 23-åringen förblev mållös.

Eskilstunas mittfältare Hanna Glas är också uttagen till EM och byttes in i den 78:e minuten i stället för Schough. Men kunde inte förhindra Linköpings 2–0-seger.

De tre poängen, den totalt tionde segern i år, innebär att Linköping går till sommaruppehåll i serieledning fem poäng före Rosengård efter elva omgångar. Malmölaget besegrade Linköping, i Linköping, för drygt en månad sedan.

"Sverige bästa lag är LFC", sjöng de tillresta bortasupportrarna på läktarplats.

Efter fredagens match mellan Kvarnsveden och Kristianstad tar damallsvenskan ett nästan två månader långt landslags- och sommaruppehåll. Höstsäsongen inleds i mitten av augusti.