Thobias Nilsson Montler jublar efter sin silvermedalj i längdhopp i EM.
Thobias Nilsson Montler jublar efter sin silvermedalj i längdhopp i EM.

EM-silver till Nilsson Montler

För fjärde gången i rad blev det en svensk EM-medalj inomhus i längdhopp. Men inte genom Michel Tornéus utan Thobias Nilsson Montler som tog silver.

ANNONS
|

Europaettan i år, greken Miltiádis Tentóglou, vann på 8,38 – det längsta hoppet inomhus på tio år och världsårsbästa. Nilsson Montler hoppade 8,17, personbästa inomhus med nio centimeter. Serben Strahinja Jovancevic tog bronset med 8,03.

För svensken var 8,17-hoppet extra betydelsefullt.

- Det är VM-kvalgränsen, så nu slipper jag tänka på det, säger Nilsson Montler.

Precis som i kvalet blev det övertramp i det första hoppet. Men till skillnad mot i kvalet hoppade Nilsson Montler till sig ledningen i det andra hoppet med 8,17 – personbästa med nio centimeter inomhus och sju centimeter jämfört med utomhusrekordet. 23-åringen kände direkt att det blev långt och knöt näven. Och när siffrorna kom upp på tavlan gjorde han highfive med sin tränare Yannick Tregaro.

ANNONS

I den fjärde omgången närmade sig greken Miltiádis Tentóglou, Europaettan i år, som hoppade 8,16. För Nilsson Montler blev det ett ogiltigt hopp.

I den femte slog Tentóglou till med 8,38 – personbästa. Nilsson Montler fick röd flagg ännu en gång, liksom i det allra sista hoppet.

- Det är klart att man siktar på guldet, men hans 8,38 är ett jättebra hopp. Det var synd att mitt sista hopp var övertramp för det var längre än 8,17, men inte lika långt som hans, säger Nilsson Montler.

"Lite revansch"

EM-silvret betyder mycket för svensken med tanke på debaclet på EM i fjol där han hoppade väldigt långt, men shortsen tog i sanden redan på 8,10.

- Det är klart att silvret känns som en liten revansch. Men sen ska jag göra det utomhus också och där blir det tuffare.

ANNONS

Tränaren Yannick Tregaro var väldigt nöjd med adeptens silver.

- Han hade längre i sig. 8,13-hoppet var 13 centimeter bakom plankan, så med ett perfekt hopp har han 8,30 i sig, säger Tregaro.

- Thobias gör en fantastisk tävling. Jag är nöjd och glad över hur vi lade upp säsongen och att han lyckades peaka här.

Behöver bli starkare

Tregaro tror mycket på Nilsson Montler i framtiden.

- Han har snabbheten som han kan hoppa långt med. Men han behöver mer kraft för att kunna stå emot. Den tar tid att bygga upp, men han är ung och ja ser en jättestor utvecklingspotential i honom, säger tränaren.

ANNONS

Nilsson Montler fick sitt stora genombrott i fjol när han kom fyra på EM i Berlin. Silvret i Glasgow är hans första seniormedalj.

För svensk del innebär silvermedaljen – efter Michel Tornéus tre raka mästerskapsmedaljer inomhus, 2013, 2015 och 2017 – att medaljsviten är intakt.

Glasgow, TT:s utsända

Fakta: Thobias Nilsson Montler

Född: 15 februari 1996 i Helsingborg (23 år).

Bor: Göteborg.

Klubb: Malmö AI.

Tränare: Yannick Tregaro.

Personbästa: 8,10 m utomhus, 8,08 m inomhus.

Mästerskapsmeriter: Silver i inomhus-EM 2019, brons i U23-EM 2017, fyra i EM 2018.

ANNONS