Tove Alexandersson tog guld i sprint på orienterings-EM i Schweiz. Tvåa blev Judith Wyder, Schweiz, till vänster och trea ryskan Natalja Gemperle till höger.

EM-guld för Alexandersson: "Bra form"

Inför EM i orientering i Schweiz så var Tove Alexandersson favorit till att bli mästerskapets drottning. Och redan på den inledande sprinten kom första guldet.

|

EM avgörs i södra Schweiz och inleddes med sprintkval och final i Mendrisio inte långt från Lugano.

- Det är en lite större stad och banan var inte så jätteknixig. Men mycket vägval och det gick att löpa fort, säger Tove Alexandersson.

Tuff start

Redan till första tidskontrollen efter en kilometers orientering var hon sex sekunder före näst bästa löpare. Sedan byggde hon på det till 24 sekunder vid andra tidskontrollen efter 2,1 kilometer och det blev också segermarginalen när hon sprang i mål efter drygt 15 minuters tävlande.

- Taktiken var att inte gå ut för hårt och fokusera på orienteringen men ändå gick jag ut för hårt och det blev slitigt på slutet, säger Alexandersson.

Judith Wyder, Schweiz, tog silvret, och trea blev ryskan Natalja Gemperle, 33 sekunder bakom den svenska världsstjärnan som tog sitt tredje individuella EM-guld, det första i sprint. Tidigare har 25-åringen bara ett sprintsilver från VM 2014 i Venedig.

- Det känns bra med en sån här start, att hålla ihop loppet så bra, sade Alexandersson som på tisdag springer kvar på medeldistansen.

Dubbelt Schweiz

Karolin Ohlsson var näst bästa svenska i sprinten på åttonde plats och Lina Strand blev 14:e. Det schweiziska hemmalaget visade en imponerande bredd med fyra damer i topp sju.

I herrtävlingen hade Jonas Leandersson medaljkänning efter halva loppet men tappade på de sista kontrollerna och slutade åtta, en placering före Gustav Bergman.

I topp blev det delat schweizisk seger genom Daniel Hubmann och Matthias Kyburz före Kristian Jones, Storbritannien.