"EM är värt varenda spänn för Göteborg"

EM i ridsport kan bli en förlust för Gotevent och därmed för skattebetalarna. Må så vara.  Jag är övertygad om att satsningen ändå är värd varenda spänn eftersom det totalt sett finns en vinst och ett värde som varar.

ANNONS
|

Det inledande planerings- och budgetarbetet för EM var ennaiv skrivbordsprodukt som inte hade mycket med verkligheten att göra.

Göteborg & Co och Gotevent fick mycket riktigt skäll och bakläxa i den externa genomlysning som kommunen till slut tvingades tillsätta.

Förutom att det med ett drygt halvår kvar till mästerskapet fattades 17 miljoner kronor, avslöjade rapporten ett mångårigt uselt samarbetsklimat mellan bolagen vilket allvarligt nog hade lett till att det organisatoriska arbetet inför EM försinkades och försämrades.

Efter ytterligare några månader i högkonjunkturen var det för lågt beräknade EM-projektet 30 miljoner kronor dyrare än den ursprungliga planen och Gotevent beslutade med kommunledningens goda minne att pumpa in ytterligare 13 miljoner i det som från början beskrevs som ett ”nollsummespel."

ANNONS

Med tiden har det blivit bättre. Påtagligt bättre.

In på målrakan har den kommunala EM-organisationen pressat priser, hittat effektiva lösningar och framför allt jobbat stenhårt för att den internationella ridsportorganisationen FEI ska ha perfekta förutsättningar inför mästerskapet.

Ekonomiskt svajar det dock fortfarande. Hittills har drygt 100 000 biljetter sålts – för att vara hemma enligt budget krävs att ytterligare 20 000 till 30 000 biljetter säljs.

Det kan gå. Det kanske inte går. Ytterst handlar det om vädret – och om vi har svenska framgångar när hoppningen ska avgörs, lag och final, i veckoslutet.

Om det inte går helt ihop, vilket stora mästerskap inte alltid gör, är det förstås inte bra – men heller inte hela världen. Då får Gotevent ta av de pengar som finns undanstoppade även om det säkert får en och annan att knorra.

Totalt sett blir EM ändå en vinst. Under veckan kommer tiotusentals tillresta besökare att spendera mellan 150 och 200 miljoner kronor på boende, restaurangbesök och shopping, pengar som gynnar det lokala näringslivet och som ger skatteinkomster till Göteborg.

Det stora värdet, det som varar, är att ett lyckat evenemang än en gång sätter Göteborg på kartan som evenemangsstad, detta i en bransch där konkurrensen är stenhård och där de gäller att utvecklas för att hålla sin position, något som jag tror gör Göteborgarna stolta.

ANNONS

Inom ridsporten är Göteborg redan en världsstad med överlägset flest genomförda världscupfinaler och ett unikt mästerskap mitt i stan stärker den positionen.

Totalt sett kan det vara värt eventuellt förlorade pengar.

ANNONS