Tarik Elyounoussi nickar AIK till ledning mot Helsingborg på Olympia. Norrmannen gjorde ytterligare ett mål i 3–1-seger.

Elyounoussi stekhet i vinnande AIK

Sebastian Larsson kom på besök men Andreas Granqvist har haft roligare träffar med vännen och landslagskompisen. AIK vann på Olympia med 3–1 och bröt Helsingborgs långa förlustfria hemmasvit. Eländet var inte över där. I återkomsten efter några matchers skadefrånvaro gick Granqvist sönder igen.

|

Det var mycket snack om Larsson och Granqvist inför matchen. Inte konstigt. Landslagsveteranerna, som också är goda vänner, möttes för första gången i fotbollsallsvenskan.

Den duellen vann Larsson.

Men spelaren som hade störst betydelse för den regerande mästarklubbens tredje raka seger heter Tarik Elyounoussi. Derbyhjälten mot Djurgården i helgen är stekhet. Två nya mål producerades av norrmannen och det pratas inte längre om måltorka och anfallskris i AIK.

- Det känns bra, kroppen känns bra, inga skador, inga skavanker, flåsade en tröttkörd Elyounoussi i intervjun med CMore efter matchen.

Debut från start av Hussein

19-årige Bilal Hussein startade för första gången i allsvenskan för AIK, centralt med Enock Kofi Adu och Larsson. Tränaren Rikard Norling fick direkt betalt för fingertoppskänslan. Hussein hade första chansen när han smet in mellan mittbackarna Granqvist och Charlie Weberg, tog emot bollen men fick inte tryck i skottet.

Om det var si och så med kraften där, kompenserades den med precisionen som gav AIK öppningsmålet.

En kort hörna från Sebastian Larsson hamnade omsider hos Hussein som lyfte in mot bortre stolpen. Där kom Elyounoussi bakom Markus Holgersson och nickade in säsongens femte allsvenska mål.

Kvittering direkt

Men inget lag är så sårbart som direkt efter ett mål. Helsingborg kontrade in kvitteringen dryga minuten senare. Andri Rúnar Bjarnason hittade i djupled elegant Max Svensson som placerade 1–1 vid sidan av Oscar Linnér.

- Deras back (Panajotis Dimitriadis) är lite stillastående och jag hittar en yta bakom honom. Viktigt med ett kvitteringsmål så fort, säger Svensson till CMore.

Wingbacken Daniel Sundgren är AIK:s näst främste målgörare efter Elyounoussi. Den positionen nådde han med straffen som gav 2–1 i den första halvlekens slutminuter. Hemmamålvakten Kalle Joelsson kom sent in i duellen med Henok Goitom – och Stefan Johannesson hade svårt att blåsa något annat än straff.

- Jag bestämmer mig för ett hörn och brukar vara bestämd, säger Sundgren till CMore.

Borde fått straff?

Johannnesson kunde/borde ha blåst straff ytterligare en gång – för Helsingborg. Anton Salétros slet i och knuffade Mamudu Moro, som annars förmodligen nått den rörlige och företagsamme Max Svenssons inlägg.

Granqvist höll i 65 minuter.

Fyra minuter senare spelade Sebastian Larsson fram Elyounoussi, som punkterade en match Helsingborg i allra högsta grad var med i fram till dess och även senare i en resultatlös jakt på en reducering.

Helsingborg hade inför mötet med AIK 17 raka seriematcher utan förlust hemma på Olympia.