Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Elliot Stenmalm tar plats i Solbergs landslag: ”Här för att lära”

När Palicka vilas tar Handbollsligans skytteligaledare över RIK-manteln i landslaget.
Nu får Elliot Stenmalm, 19, tampas med Europamästare som Carlsbogård, Johansson och Wallinius – för en andra gång i sin karriär.
– Tre spelare som är ganska lika mig ändå, de har det mesta, säger talangen om konkurrensen bland vänsterniorna.

Under tisdagen presenterade förbundskapten Glenn Solberg truppen för landslagets två träningsmatcher mot Polen i mars. Där ingick RIK:s Elliot Stenmalm, som leder Handbollsligans skytteliga med 144 mål på 20 matcher. Stortalangen är den enda av de inkallade spelarna som inte ingick i truppen som vann det första EM-guldet på 20 år i vinter. Med andra ord tampas han om speltid bland en mördande konkurrens.

– Det kan man lugnt säga. Jag är mer med för att lära mig av de som är där, men såklart för att kämpa och kanske få lite speltid i någon av matcherna. Men det är klart, de är riktigt bra allihop, säger han.

LÄS MER: Tio mål av Elliot Stenmalm när Redbergslid slog Eskilstuna Guif

”Är här för att lära”

Trots att den unge talangen spelar som mittnia i Redbergslid är han uttagen som vänsternia i Solbergs trupp. Det innebär att han får konkurrera med nyblivna Europamästare som Jonathan Carlsbogård (Lemgo), Eric Johansson (Kiel) och Karl Wallinius (Montpellier).

– Det är jättetufft. Tre spelare som är ganska lika mig ändå, de har det mesta liksom, säger Stenmalm om konkurrenssituationen.

Hur stor tror du chansen är att du får spela?

– Ja du. Jag får väl se till att göra det bra på träningarna så kanske man får några minuter. Jag har inte några förväntningar på speltid utan är här för att lära mig och se och träna, säger talangen.

LÄS MER: Målvaktsstjärnan lägger av: "Emotionellt"

När Stenmalm kallades in till landslaget den sjätte november lämnade han inte bänken under mötet med Polen. Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
När Stenmalm kallades in till landslaget den sjätte november lämnade han inte bänken under mötet med Polen. Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON

Mars-samlingen blir den andra gången som talangen figurerar i A-landslaget. När han kallades in för första gången i höstas uteblev speltiden helt när Stenmalm satt på bänken mot just Polen. Men utöver att ”det var mycket med Corona” tyckte Stenmalm det var en såväl rolig som utvecklande upplevelse.

Inför framtiden berättar talangen att det finns en möjlighet för honom att slå sig in i landslaget i fall han fortsätter träna hårt och utvecklas. Men…

– Det är inte lätt att gå in i en trupp som vunnit EM-guld direkt. Sen är jag ung också. Det är väldigt hård konkurrens, poängterar Stenmalm.

Hur ser du på dina chanser att vara med i nästa års VM i Sverige?

– Jag vet faktiskt inte hur det ser ut. Men det är såklart ett mål. Där vill jag komma med och fightas om plasterna, det hade varit riktigt magiskt.

Vad skulle det betyda för dig?

– Det skulle betyda väldigt mycket. Det hade varit en jäkla boost om man skulle göra det. Det är långt fram men det skulle varit väldigt kul och inspirerande. Det är något man drömt om sen man var liten. Speciellt på hemmaplan, det hade varit fantastiskt roligt.

LÄS MER: Delad poäng mellan RIK och Lugi efter dramatik

"Det är väl framför allt för att jag har en bra blick för spelet”, säger Elliot Stenmalm som anledning till att han får spela i landslaget. Bild: MICHAEL ERICHSEN
"Det är väl framför allt för att jag har en bra blick för spelet”, säger Elliot Stenmalm som anledning till att han får spela i landslaget. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Klar för Champions League-klubb

Men det är inte bara i landslaget konkurrensen är tuff. Till sommaren går flyttlasset vidare till den polska storklubben Vive Kielce, som leder sin Champions League-grupp. Kontraktet är skrivet över tre år.

Efter nästintill fem år kommer det kännas tråkigt för Stenmalm att lämna Redbergslid bakom sig efter säsongen. Framför allt de vänner han lärt känna under sin sejour i klubben.

Varför har just du nått Kielce och landslaget?

– Jag är en ganska allsidig spelare, har en näsa för mål och assistspel och förvarsspel. Det är väl framför allt för att jag har en bra blick för spelet, skulle jag säga.

Vad är det som har gett dig den här blicken för spelet?

– Spelat handboll väldigt länge och många olika sporter. Jag har spelat många andra sporter och det hjälper jävligt mycket att spela sporter där man rör kroppen på olika sätt. Jag vet inte hur man får en bra spelförståelse, men antar att man behöver kolla på mycket handboll också. Och jag har kollat på mycket matcher.

Hur ska du få framgången att fortsätta?

– Det är väl att jobba stenhårt den sista tiden jag har i RIK. Men sen att jobba under sommaren, bygga muskler och bli mer stabil. Träna mycket.

Landslagets träningsmatcher spelas 17 mars 20:00 och 20 mars 15:00. Båda äger rum i Polen.

LÄS MER: Magnus Wislander om handbolls-EM i Scandinavium

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.