Daniel Redén tillsammans med Propulsion efter segern i Elitloppet.
Daniel Redén tillsammans med Propulsion efter segern i Elitloppet. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Elitloppsvinnaren uppges vara nervsnittad

Propulsion vann Elitloppet på Solvalla i söndags. Nu skriver Trav-og-Galopp-nytt att hästen uppges vara nervsnittad, vilket är emot de svenska dopingreglerna.
– Vi kommer att titta på saken, säger Göran Wahlman, förbundsjurist på Svensk Travsport till Sportbladet.

ANNONS
|

Det är från den norska facktidningen Trav-og-Galopp-nytt som uppgifterna om att Daniel Redéns superhäst Propulsion är nervsnittad. Den norska tidningen hänvisar i sin tur till kanadensiska travförbundets hemsida där det påstås att Propulsion nervsnittades i USA, innan han kom till Sverige.

Att ha en nervsnittad häst strider mot det svenska dopingreglementet och nu kommer man att titta på uppgifterna gällande Propulsion. Det bekräftar förbundsjuristen Göran Wahlman för Sportbladet.

– Jag har hört det här också och vi kommer att titta på saken, vad jag vet i det här läget är att hästen kontrollerades förra året, säger Göran Wahlman och fortsätter:

ANNONS

– Jag har bara fått en skärmdump på att det skulle vara så här och som alltid kommer vi titta närmare på det här, det är något som vi alltid gör oavsett varifrån uppgifterna kommer, säger Wahlman.

"Gör mig jätteledsen"

Att en häst är nervsnittad innebär att man går in och kapar nerverna så att hästen inte ska ha någon känsel och där igenom inte kunna känna smärta.

Sulkysport skriver trots allt att Propulsion undersökts av specialister som menar att hästen har full känsel i sina framhovar.

För Travronden kommenterar tränaren Daniel Redén uppgifterna.

– Första gången jag ens fick höra om det här var förra året. Då kom Steen Morten Johansen till mig och sa att det går rykten om att hästen ska ha blivit nervsnittad under sin tid i USA. Det kom som en chock. Jag sa till honom att det låter helt otroligt att jag som travtränare ska ha bommat det i så fall. Och att alla mina veterinärer ska ha missat det. De går alltid igenom mina hästar som kommer från USA. I dag kom frågan upp på nytt vilket gör mig jätteledsen, säger Daniel Redén.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS