Elitloppsvinnaren Propulsion utreds – misstänkt fusk

I söndags vann Propulsion Elitloppet. Nu startas en utredning kring hästen efter uppgifter att han nervsnittats innan han blev svenskägd.

ANNONS
|

I femte Elitloppsstarten kom så segern. I söndags vann Propulsion storloppet på Solvalla med kusken Örjan Kihlström.

Under tisdagen kom dock uppgifter från norska Trav-og Galopp-Nytt om att hästen blivit nervsnittad i USA, innan han kom till Sverige och nuvarande tränaren Daniel Redén.

LÄS MER:Elitloppsvinnaren uppges vara nervsnittad

Det amerikanska travförbundet bekräftade senare under tisdagen för Travronden att Propulsion blivit nervsnittad i USA i april 2015 och i registret på förbundets hemsida går att läsa att så skett.

Startar utredning

Svensk Travsports vd Maria Croon kallade under tisdagen till ett möte med anledning av uppgifterna kring Propulsion och nu har det startats en utredning.

– Vi har startat en utredning, det kan jag bekräfta. Det handlar ju om att samla in fakta och underlag i den här frågan och om det ligger något i det. Sedan kommer vi diskutera konsekvenser. Nu handlar det om att förstå och fördjupa kunskapen om det som hänt, säger Croon till TT.

ANNONS

På frågan om det här inte borde upptäckts tidigare säger Croon:

– Det finns olika svar i det. Det är inte säkert att man upptäckt det om det nu är sant att det finns. Om det är så och vad det är som gjort att det inte i så fall upptäckts... det är många frågor vi kommer behöva få svar på innan vi kan säga mer.

TT: Om uppgifterna stämmer, vad kan då konsekvenserna bli för Propulsion?

– Jag spekulerar inte om konsekvenserna, men det är inte tillåtet att tävla i Sverige med de eventuella åtgärderna. Men vilka konsekvenser det blir vill jag inte spekulera i.

Nervsnittning används för att minska eller ta bort känseln på en viss del av hästen och en nervsnittad häst får inte starta i Sverige då det strider mot det svenska dopingreglementet.

Fakta: Propulsion

Född: 18 april 2011, på Bluestone Farms i Pennington i New Jersey, USA.

Kön: Hingst

Far: Muscle Hill

Mor: Danae

Ägare: Stall Zet

Tränare: Daniel Redén

Kusk: Örjan Kilström

Starter/Resultat: 78 (39 segrar)

Intjänat: 34 343 693

(TT)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS