Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
IFK Göteborgs ordförande Mats Engström, Frölundas ordförande Mats Grauers och Göteborg HC:s dito Jan Mellgren. Bild: Bildbyrån
IFK Göteborgs ordförande Mats Engström, Frölundas ordförande Mats Grauers och Göteborg HC:s dito Jan Mellgren. Bild: Bildbyrån

Elitidrotten om unika samlingen: "Jättepositiva effekter"

Initiativet Idrottsoffensivengbg samlar elitföreningar och evenemangsarrangörer från hela Göteborg. Nu hoppas klubbledare från en rad idrotter att samlingen ska leda till förändring och förbättring.
– Vi tror att detta kan leda till att Göteborg blir en bättre idrottsstad, säger IFK Göteborgs ordförande Mats Engström.

Idrotten, med dess föreningar och större evenemangsarrangörer, har i år upplevt det svårt att veta vem man ska prata med om idrottsrelaterade frågor i kommunen. En förvaltning hänvisar till en annan och vips är tre, fyra, fem förvaltningar inblandade. Nu hoppas flera av de största föreningarna i Göteborg att initiativet Idrottsoffensivengbg ska leda till förändring.

– Det här är jätteviktigt. Vi har sagt i vår styrelse att vi ställer oss bakom detta. Ju bättre idrotten mår i Göteborg, ju bättre mår Frölunda. Vi känner att om staden blir enklare att jobba med så kommer Frölunda må bra, säger Frölundas ordförande Mats Grauers.

Hans förening är en av de drivande krafterna bakom det initiativet som samlat klubbar från flera idrotter. Ishockeykollegan Göteborg HC är lika positiv.

– Vi ser detta som oerhört viktigt för idrotten i Göteborg och vi hoppas att politik och näringsliv förstår att potentialen i det. Vi tycker förstås att den elitidrott som vi bedriver i förorten Angered är särskilt viktig. I dag hindrar bristen på ishallar i Göteborg vår utveckling, säger föreningens ordförande Jan Mellgren.

Seglingen har helt andra behov än ishockeyn – men står också bakom initiativet.

– Vi har samma behov och samma möjligheter och utmaningar som alla andra idrotter. Blir det bra för idrotten har vi också en jättenytta av det, säger GKSS:s ordförande Robert Casselbrant.

"Kan ge jättepositiva effekter"

Så gör även fotbollen, genom bland annat IFK Göteborg.

– Vi har varit aktiva i arbetsgruppen som arbetat fram underlaget till det här. Nu hoppas vi på en utökad dialog om initiativet med stadens politiker, säger ordföranden Mats Engström.

Annika Knutsson är tillförordnad chef för både Göteborgs friidrottsförbund och Göteborgsvarvet. De stora idrottsevenemangsarrangörerna har tidigare träffats och samarbetat men att de nu också går samman med aktiva föreningar är något nytt.

– Jag tycker detta är jättekul. Idrottsaktörerna har samma frågeställningar som vi har, men ser på sakerna ur ett annat perspektiv. Vi är inne i många olika förvaltningar och myndigheter, här finns en möjlighet att effektivisera för staden. Jag tror det här kan ge jättepositiva effekter, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.