Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Anders Ylander
Bild: Anders Ylander

Elitidrotten i Göteborg går samman i nytt initiativ – vill få till idrottsakademi

Efter flera månaders arbete presenteras initiativet "Idrottsoffensivengbg" på en presskonferens i eftermiddag. Västra Götalands Idrottsförbund, majoriteten av Göteborgs elitföreningar och stadens stora idrottsevenemang gör gemensam sak för att förbättra möjligheterna till idrott i Göteborg i framtiden.

Arbetet med initiativet har pågått i några månader och inkluderar Riksidrottsförbundets lokala sektion – Västra Götalands Idrottsförbund, en mängd elitföreningar som Frölunda, IFK Göteborg och Pixbo och idrottsevenemang som Gothia cup och Göteborgsvarvet.

Det här är första gången Göteborgs elitidrott samlas för att göra gemensam sak gentemot kommunen.

Tillsammans presenterades tre förslag på en presskonferens under eftermiddagen.

Frölundas ordförande Mats Grauers, Ola Jodal, elitansvarig på VGIF och Annika Knutsson, tillförordnad förbundschef på Göteborgs friidrottsförbund och tillförordnad race director på Göteborgsvarvet höll i presentationen.

– Vårt mål är att Staden ska få ut mer för varje insatt krona. Vi säger till Staden att vi är beredda att göra Göteborg riktigt bra att liva i. Till en stark och ledande idrottsstad, säger Mats Grauers.

För att det ska bli verklighet presenterades alltså tre förslag, riktat till kommunen.

– Göteborg & Co ska bli samverkanspartner i kommunala frågor som rör elitidrott och större idrottsevenemang

– Anläggningsbristen i Göteborgs ska lösas genom ett utvecklat samarbete mellan kommun, idrott och näringsliv

– Ett kompetenscentrum/idrottsakademi ska startas för att göra Göteborg till Sveriges ledande idrottsstad

"Rätt läge"

Arbetet började i ett möte mellan Ola Jodal och Mats Grauers under försommaren, därefter gick det snabbt att samla ihop en arbetsgrupp med representanter från en rad idrotter och evenemang som jobbade fram förslagen. Vid två större möten har elitföreningslivet i Göteborg därefter fått säga sitt. Nu är planen att så snart som möjligt få presentera initiativet för kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Vi har fått signaler om att det här är rätt läge för ett sånt här initiativ. Det finns en ny evenemangsstrategi som är på väg. Det finns för första gången en skrivning om elitidrott i den nya budgeten. Det är naturligt att hänga på nu, säger Ola Jodal.

Anledningen till det första förslaget – att Göteborg & Co ska bli en tydlig samverkanspartner till idrotten – är att den kommunala kontakten upplevs som aningen rörig. Ofta hanterar flera förvaltningar samma fråga och där anser idrotten att det finns tid och pengar att spara.

– Göteborg & Co är en logisk samarbetspart. Men de måste ha mandat att driva de här frågorna och få det inskrivet i sina ägardirektiv. Vi skulle också vilja starta en styrgrupp kring idrottsevenemang där idrotten är väl representerad, säger Annika Knutsson.

Anläggningar en av punkterna

Gällande anläggningsbristen vill Idrottsoffensivengbg knyta samman näringsliv, vars intresse för att bygga idrottsanläggningar enligt Mats Grauers är stort över alla branscher, och politik för att råda bot på den brist på anläggningar som råder i dag.

– Bristen slår hårt mot bredd- och ungdomsidrotten. Man måste ha idrottens infrastruktur för att skapa livskvalité för de människor som bor här, säger Mats Grauers.

En ytterligare ambition från initiativet är att starta ett idrottsligt centrum i Göteborg. Man har sett att staden halkat ner på nationella idrottsrankingar och samla expertis och forskning på ett ställe – för att kunna stödja idrottare med elitambitioner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.