Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elfsborgs Viktor Claesson klappas om efter 1–0-målet mot Falkenberg på Borås Arena.

Elfsborgs sämsta säsong på elva år

Elfsborg slog superjumbon Falkenberg med 5–0 och hade uppvisning sista halvtimmen. Men det ändrar inte det faktum att Boråslaget hittills har gjort sin sämsta säsong sedan 2005 – både när det gäller matchresultat och publiksiffror.

4–4–6–1–3–4–3–2–4–1. Det är Elfsborgs placeringar i allsvenskan de senaste tio åren, från 2015 och bakåt.

Söndagens nästan schemalagda seger mot Falkenberg fick Boråsklubben att klättra från åttonde till sjätte plats i tabellen – men innan omgång 22 är färdigspelad kan det bli en sjundeplats.

Man får gå elva år tillbaka för att hitta en så oelfsborgsk slutplacering. 2004 blev det gulsvarta laget sjua i allsvenskan.

Sju raka medaljer

Tränaren Magnus Haglund, som har ansvarat för laget sedan 2004 (med ett avbrott på tre år) har lett Elfsborg till allsvensk medalj sju gånger i följd.

- Efter två matcher utan seger var den här trean viktig för att vi ska kunna blanda oss i medaljstriden. Jag går ”all-in” på en åttonde medalj i rad, säger Haglund.

Men då krävs bättre resultat i höst än hittills under säsongen. Årets poängsnitt på 1,50 är det sämsta sedan 2005. Då var det 1,42.

TT: Vad är förklaringarna till den ovanligt klena poängskörden så här långt 2016?

- Stor spelaromsättning i vintras. Vi blev av med fyra av de fem försvarare som spelade mest förra året. Vi har byggt ett nytt fundament där bak och det är inte gjort i en handvändning. Och i våras hade vi oflyt med många uddamålsförluster trots att vi spelade bra, svarar Haglund och fortsätter:

- Av våra förluster i år har alla utom en varit med uddamålet. Jämna matcher där vi inte har varit effektiva nog. Och under sommaren har vi tappat både landslagsspelaren Marcus Rohdén och Simon Hedlund som är den ytterspelare som gjort flest poäng i år.

Lågt publiksnitt

Mot ett sönderfallande Falkenberg fanns det gott om andra spelare som kunde producera. Dramatiken försvann redan i sjätte minuten när Viktor Claesson lyfte in en straffspark retsamt mitt i målet förbi Otto Martler. Efter paus var det uppvisning mitt framför Guliganernas kortsidesläktare – men där var det ovanligt kalt och lugnt.

Bara 6 261 personer såg segern mot Falkenberg och årets hemmasnitt sjönk till 7 595. Det är Elfsborgs sämsta publiksnitt sedan laget flyttade från Ryavallen 2004.