Elfsborgs tränare Jimmy Thelin förklarar den makalösa förlusten för fansen på läktaren efter måndagens allsvenska fotbollsmatch mellan BK Häcken och IF Elfsborg på Bravida arena.

Elfsborgs Gojani: Jag sätter laget i skiten

Elfsborg kom till Göteborg med stora förhoppningar. Men syndabocken Robert Gojani gjorde att matchen var över innan den ens hade börjat. Häcken kunde komfortabelt vinna med 5–0.

|

Häcken tog emot Elfsborg på Bravida arena. Det var sol, det var värme, det var match i drygt tio minuter. Sen tog det slut för Elfsborg. Och syndabock och otursgubbe var Elfsborgs Robert Gojani. Hur mycket kan gå fel på bara fem minuter?

I 14:e minuten sparkade han ner Häckens Daleho Irandust och fick sitt första gula kort.

I 18:e minuten slog han bollen i eget mål, ett mycket märkligt självmål. Elfsborgs målvakt Kevin Stuhr Ellegaard hade gått till sidan om målet för att vara i trygg, spelbar position för en bakåtpassning. Men Gojani tittade inte upp i tid och rullade bollen i öppet mål.

- Jag var inte beredd. Jag tänkte först framåt, men jag hade solen i ögonen. Och då fick det bli en enkel passning bakåt, säger en olycklig Gojani till C More.

Tufft för Gojani

I den 19:e minuten var det dags igen. Gojani gav Häckens Paulhino en rejäl luftfärd och fick sitt andra gula kort, och därmed ett rött. Så var den dagen förstörd. Inte bara för Gojani utan för hela laget.

- Jag vet inte vad jag ska säga. Det är tufft, konstaterar Gojani.

Luften gick ur Elfsborg och med en man mer på plan kunde Häcken ta över och dominera. Den som på något sätt höll Elfsborg kvar i matchen var målvakten Kevin Stuhr Ellegaard som gjorde flera kvalificerade parader. Och guliganerna som oförtrutet eldade på det för dagen rödklädda Elfsborg från läktaren.

2–0 kom efter frispark i första halvlek. Pauhlino slog en boll från vänster in i straffområdet och Alexander Falsetas satte huvudet till.

Spel mot ett mål

I andra halvlek var i det stort sett spel mot ett mål. Paulinho kunde slå in 3–0 tio minuter in i halvleken. Hans sjätte mål för säsongen vilket tar honom upp i delad skytteligaledning. Paulinho har på egen hand gjort lika många mål som Elfsborg gjort på hela säsongen.

För att riktigt bekräfta att det inte var Elfsborgs dag lyckas Stefan Ishizaki också han slå bollen i eget mål. Då tystnade till och med guliganerna.

- Vi vinner i dag för att vi är en man mer. Och så får vi hjälp av värmen, analyserar Häckens tränare Andreas Alm efteråt.

Efter matchen är Elfsborgs tränare Jimmy Thelin samlad.

- Allt som kan gå fel under en hel säsong går fel för oss under en och samma match. För oss gäller nu att vi reser oss fort, säger Jimmy Thelin.

Stå upp för det man tror på

Elfsborgs läge i botten på tabellen blir allt mer akut. Efter Trelleborgs seger mot Malmö FF ligger boråsarna på kvalplats. Frågan är hur länge tränaren JImmy Thelin får fortsätta om Elfsborgs trend inte vänder.

TT: Är du orolig för din position?

- Man kan inte ta upp den frågan varje gång. Vi jobbar hårt ihop för att vända det här. Är du en ledare som går runt och oroar dig hela tiden är du ingen bra ledare, säger Jimmy Thelin.

Och frågan är om Elfsborg vill sparka ytterligare en tränare. Jörgen Lennartsson fick gå 2013, och Magnus Haglund 2017. I kulissen finns nu assisterande tränaren Tobias LInderoth. Men Thelin vill inte prata om det.

- Antingen tror man på det man påbörjat eller så hittar man massa ursäkter och gömmer sig och står inte upp för det man tror på. Det gäller att se framåt, säger han.