Elfsborgs Alex Dyer (23) kramas om av Simon Lundevall (10) efter sitt 2–0-mål borta mot IFK Norrköping.
Elfsborgs Alex Dyer (23) kramas om av Simon Lundevall (10) efter sitt 2–0-mål borta mot IFK Norrköping.

Elfsborg imponerade – besegrade tabelltvåan

Ett bortdömt mål och en utebliven straff. Men IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson ville inte kritisera Mohammed Al-Hakims omdiskuterade domslut efter 1–3-förlusten mot Elfsborg.

ANNONS

Förlusten kan bli kostsam. Tabelltvåan Norrköping är fortsatt sex poäng efter ledande Malmö FF och har dessutom en match mer spelad.

Och bakifrån hotar ett koppel klubbar.

Försvann guldchansen redan nu, hemma på Östgötaporten? Det är förstås för tidigt att säga, allsvenskan är knappt halvvägs kommen, men Al-Hakims domslut irriterade flera hemmaspelare. Efter matchen ville några spelare och ledare diskutera varför han...

... inte godkände Jón Gudni Fjólusons målnick efter en frispark.

- Han såg en "screen" på Filip Dagerstål. Det gjorde inte jag, säger Norrköpings lagkapten Andreas Johansson.

ANNONS

... inte blåste straff när Simon Lundevall fällde Gudmundur Thórarinsson med bara några minuter kvar och vid ställningen 1–2.

- Solklar straff, säger Norrköpings David Moberg Karlsson.

Sedan Al-Hakim sett reprisbilderna erkände han utan omsvep att Thórarinsson borde ha fått straff och Norrköping chansen till 2–2.

Gustafsson lugn

Norrköpings manager Jens Gustafsson ville inte ödsla tid på att diskutera något som ändå inte gick att ändra.

- Det finns några situationer i den här matchen som inte bedöms till vår fördel. Det kommer fler matcher där liknande situationer kommer att bedömas till vår fördel. Det är en del av spelet och det får man acceptera.

Två raka förluster skvallrar inte om att IFK Norrköping just nu har vad som krävs för att utmana Malmö FF. Gustafsson vill inte skylla på att klubben är mitt uppe i ett intensivt matchande där allsvenskan varvas med Europa League-kval.

ANNONS

- Jag ser inga trötta spelare i dag. Vi kommer in i det mer och mer och älskar den formen av belastning vi ställs inför nu, säger han.

På uppåtgående

Elfsborg kan koncentrera sig helt på allsvenskan och är på klart uppåtgående. Segern grundlades under en urstark första halvlek, där målen koncentrerades till 34:e och 35:e minuten.

Simon Lundevall vände enkelt bort Linus Wahlqvist och placerade in 1–0. Varpå Issam Jebali kom i samma position som Lundevall, men valde att spela snett inåt bakåt där Alex Dyer fick mer eller mindre öppet mål.

- Vi sätter vår första halvlek näst intill perfekt. Vi är duktiga på att spela oss ur deras press och sedan spela förbi dem i nästa fas och det gav oss intressanta kontringar som gav oss två mål. Det kunde ha blivit ytterligare något, säger tränaren Magnus Haglund.

ANNONS

Norrköping höjde prestationsnivån markant efter pausen. Redan tre minuter in i den kom reduceringen. Sebastian Andersson vräkte sig raklång och nickade in Moberg Karlssons högerinlägg.

Den närmast konstanta anstormningen gav flera kvitteringschanser.

- Den andra halvleken är nog den bästa vi gjort i år och jag tycker att vi var förtjänta av en kvittering, säger Jens Gustafsson.

I stället tryckte inhopparen Emir Bajrami in 3–1 för Elfsborg.

TT

ANNONS