Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det ska bli jättehäftigt", säger Elin Eldebrink inför helgens Final Four i Euroleague-basketen. Arkivbild.

Eldebrink vill fortsätta skriva historia

Elin Eldebrink är redan historisk: ingen annan svenska har spelat Final Four i Euroleague. Landslagskaptenen vill mer än så.

Landslagskaptenen Elin Eldebrink är van att visa vägen.

I helgen gör hon det på den finaste scenen i basket-Europa: Final Four i Euroleague.

Svenskan styr spelet i turkiska Yakin Dogu, som i semifinal möter hemmalaget Sopron från Ungern. Eldebrink tror på goda chanser att nå söndagens final.

- Om man tittar på pappret har vi ett väldigt bra lag och vi går in i matchen som favoriter, säger hon.

Eldebrink har sett fram emot finalhelgen i en månad. Som 30-åring är hon där hon vill vara. Hon står inför en milstolpe i karriären.

- Det känns det verkligen som. Det här är en grej man vill göra och uppleva.

Att arrangören byggt ut läktarna och satt in extrastolar för att få plats med alla hemmasupportrar gör festen ännu roligare.

- Det ska bli jättehäftigt. Det är kul med basket just nu, säger hon.

Vill mycket

Eldebrink är första svenska att nå finalhelgen. Att det är just hon som bryter barriären är på ett sätt överraskande, på ett annat väntat.

Den rutinerade spelfördelaren är kanske inte den största talangen Sverige har fått fram och hon har gått igenom tunga perioder i karriären. Bland annat tvingades hon stå över en säsong med en stressfraktur i foten.

Men hon har, liksom tvillingsystern Frida, ett enormt driv.

- Det här visar väl att man inte behöver stressa. Man har fortsatt att kämpa även om det har gått lite upp och ned. Man har varit bra på att behålla motivationen och viljan, på att fortsätta se möjligheter. Om man kör på och fortsätter jobba får man till slut chansen i större och bättre lag, säger hon.

"Lyrisk länge"

Dessutom är det riktigt roligt i landslaget igen efter några jobbiga säsonger. Sverige ligger bra till i EM-kvalget och segern mot Kroatien inför över 5 000 åskådare på Hovet i Stockholm i februari gav ett extra lyft.

- Man var lyrisk ganska länge. Att vara med landslaget ger väldigt mycket energi och motivation, säger Eldebrink.

När hon träffar sina landslagskompisar nästa gång får hon chansen att pika dem.

- Jag får nästan göra det. Det känns lite speciellt att få vara först. Men jag är övertygad om att någon annan står i Final Four redan nästa år. Vi har ett antal spelare som är väldigt, väldigt bra, säger Elin Eldebrink.