Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spelarbussen efter attentatet. Arkivbild.

Ekonomiska motiv kan ligga bakom bombdåd

Tysk polis misstänker att bombdådet mot fotbollsklubbens Dortmunds spelarbuss inte var en terrorattack utan hade ekonomiska motiv.

De säger att den man som har gripits, en 28-årig tysk med rysk bakgrund, hoppades kunna göra ekonomisk vinning på att Dortmunds aktievärde skulle sjunka efter dådet. Enligt tidningen Bild hoppades han tjäna så mycket som motsvarande 37,5 miljoner kronor.

Mannen hade köpt säljoptioner samma dag som bomberna sprängdes.

- En rejäl sänkning av priset kunde ha väntats, som ett resultat av attacken, om spelarna hade blivit allvarligt skadade eller dödade, säger åklagaren.

Sedan dådet har fotbollsklubbens aktievärde sjunkit med 5,5 procent.

Mannen greps av den tyska polisens specialkommando GSG 9 i närheten av Tübingen. 28-åringen ska redan tidigare ha förekommit i utredningen, enligt uppgifter till SZ och public service-kanalerna NDR och WDR. Bland annat bodde han på samma hotell som Dortmundspelarna under attentatsdagen.

Dortmund var på väg mot en Champions League-match mot Monaco då flera sprängladdningar detonerade i en häck utmed vägen. Ett bussfönster krossades och försvararen Marc Bartra bröt handleden.