Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oliver Ekman-Larsson hoppas bli lagkapten när Arizona Coyotes tar sikte på att nå Stanley Cup efter missat slutspel fem år i rad.

Ekman-Larsson vill bli nästa svenska NHL-kapten

Fyra svenska NHL-kaptener kan snart bli fem. Oliver Ekman-Larsson tippas ta över sysslan i Arizona Coyotes.

Arizona har missat slutspel fem år i rad. Till kommande säsong bygger laget om. Ny tränare, många nya spelare och ny lagkapten.

Den gamle lagpappan, snart 41-årige Shane Doan, fick inget nytt kontrakt och lämnar efter 14 år som lagkapten.

- Han lämnar ett jättehål. För mig personligen som spelat med honom i sju år. Det kommer att kännas konstigt när han inte sitter på sin plats bredvid mig, säger Oliver Ekman-Larsson.

Svensken är den enda assisterande kaptenen kvar efter att tjeckerna Martin Hanzal och Radim Vrbata också lämnat. Många tror att den Tingsrydsfostrade 26-åringen står på tur att ta över efter Doan.

- Det känns ganska sjukt i så fall. Klart en jättestor ära, och skulle det bli så är det för att jag har gjort något bra och att de ser något som jag har jobbat för. Även om jag är bra på isen så har jag försökt vara mig själv. Det tror jag har tagit mig hit och det är därför folk snackar om att jag har potential att kanske få C:et. Det är sånt som värmer och något man växer av, säger han.

- Får jag frågan tackar jag inte nej. Det är inte så många som får den chansen.

Hjalmarsson ny lagkamrat och kaptenskonkurrent

Ett annat kaptensämne är också svenskt. Och ny. Niklas Hjalmarsson trejdades bort från topplaget Chicago till NHL:s tredje poängsvagaste lag, Arizona. Den rutinerade 30-åringen passar perfekt för ett lag som ska bygga vinnarkultur, menar Ekman-Larsson.

- Vi har Hjalmarsson som kommer in och han har vunnit tre Stanley Cup och vet vad som krävs för att vinna. Så det är också ett bra alternativ.

TT: Blev du överraskad av att ni fick Hjalmarsson?

- Jag blev förvånad att Chicago släppte Hjalmarsson. Det var lite oväntat.

- Jag har snackat lite med honom under sommaren och han var jätteledsen när det kom ut att han skulle komma till oss, säger Ekman-Larsson och lägger till ett skratt.

- Nu får han en annan utmaning och får chansen att vara med och bygga ett nytt lag och hjälpa de yngre, och såna som mig, att ta nästa steg i sina karriärer. Jag tror att vi kommer att ha jättestor hjälp av Hjalle.

Vill spela ihop igen

Smålänningarna bildade backpar i World Cup förra hösten och vill gärna spela ihop igen.

- Det vill vi. Det skulle vara kul. Vi har spelat tillsammans några gånger i landslaget och jag tror att det skulle funka bra.

TT: Hur kan han hjälpa er?

- Defensivt. Men han är ganska underskattad med puck.

Ekman-Larsson vann VM-guld i maj och tillägnade framgången sin mamma, som gick bort i cancer ett par månader tidigare.

- Det här med mamma kommer inte att gå över på en vecka eller ett år. Det är något som jag kommer leva med resten av livet, säger han efter en sommar hemma i Småland.

- Det kändes konstigt att komma hem. Jag kände att någonting fattades, det gör man ju. Samtidigt är det bra att hålla igång och ha saker för sig. Försöka leva vidare så gott det går. Det har varit en sommar med bra dagar och sedan har jag brutit ihop totalt. Men så måste det få vara.

Lillebror Kevin i farmarlaget

Nytt inför säsongen är att lillebror Kevin, 22, också lämnat Tingsryd för spel i Arizona Coyotes farmarlag Tucson Roadrunners. I stället för Atlanten mellan sig har bröderna nu bara två timmars bilresa.

- Det är jätteroligt att han fick chansen att komma över och få en liten nytändning också med tanke på allt som har varit.

- Är han ledig får han åka upp och hälsa på, är jag ledig får jag åka ner och se en match.

TT: Har du krattat för honom som en Ekman-Larsson?

- Jag har inte sagt att de ska ta över honom för att göra mig nöjd och glad och för att mitt kontrakt går ut om två år. Sånt blir aldrig bra.

För Arizona startar NHL-säsongen den 5 oktober mot Anaheim. Ekman-Larsson tror på ett trendbrott och att laget når slutspel.

- Det måste vara målet. Annars behöver man inte hålla på med hockey. Men det tar ju tid att bygga hockeykulturer och vinnarkoncept, det gör man inte på en eller två säsonger. Jag tror faktiskt att vi kan skrälla lite om vi är med bra i början. Vi har ett spelsystem vi litar på, en målvakt (Antti Raanta) vi litar på och en backsida vi känner oss trygga med.