Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Matilda Ekholm kommer inte att hålla tillbaka känslorna i nystartade T2APAC League. Arkivbild.

Ekholm har humör för lukrativ pingisliga

En ny penningstinn bordtennisliga ska bygga varumärken. Där passar Matilda Ekholm in – trots att hon har en bit till de allra bästa i världen.

Med 1,75 miljoner dollar, motsvarande drygt 15 miljoner kronor, i prispengar har T2 Asia-Pacific League lockat flera toppnamn, inklusive damernas världsetta Ding Ning från Kina.

Ligan avgörs i sex grundomgångar och en final och matcherna spelas (in) inför studiopublik i Hollywoods tidigare asiatiska produktionskomplex i Johor, Malaysia.

Utöver själva idrotten utlovar arrangören närgångna och personliga porträtt av världsstjärnorna i korta filmepisoder som kommer att sändas på Youtube, Facebook och den kinesiska mikrobloggen Weibo.

Fyra lag med vardera tre damer och tre herrar gör upp om titeln. En lagmatch omfattar sex individuella möten. Duellerna, som streamas live, avgörs på 24 minuter, med maximalt 15 sekunder mellan bollarna. Flest set vinner. Det är sport, varumärkesmärkesbyggande och snabba ryck.

Hetsigt humör

I laguppställningarna, eller rollistan om man ska följa ligasajtens terminologi, finns tre svenskar: managern Jörgen Persson samt spelarna Mattias Karlsson och Matilda Ekholm.

För Ekholm, rankad 33:a i världen, var det en självklarhet att tacka ja när hon fick frågan.

- Det är en ära att få vara med i de här sammanhangen. När jag blev utvald var det bara att tacka och ta emot, säger hon.

Den 35-åriga svenskan tror att hon fick chansen tack vare sin position i Europa, sin spelstil – och sitt temperament.

- De som driver ligan har valt spelare de tycker är underhållande. Jag spelar lite längre från bordet, lite hårdare. Och jag har väldigt hetsigt humör. Jag är inte något "stoneface". Jag kommer inte att hålla igen.

Ekholm tror på konceptet. Hon tycker att det behövs nya sätt att marknadsföra bordtennisen.

- Jag tror att det behövs för all idrott nuförtiden. Det är så många kanaler som konkurrerar om uppmärksamheten. Jag tror att det kan bli riktigt bra. De vill göra det personligt, de ser varje spelare som ett varumärke. Det kommer nog att bli en hel del uppmärksamhet kring det hela.

Blir prestigefyllt

Själv hoppas Ekholm bli en bättre bordtennisspelare. Samtidigt välkomnar hon de ekonomiska möjligheterna.

- Så är det absolut. Historiskt har pingis inte direkt varit någon kommersiell sport. Det är stora prissummor. Det är klart att pengarna spelar roll, säger hon.

Satsningen på den nystartade ligan innebär att Ekholm spelar mer sporadiskt med sitt spanska klubblag UCAM Cartagena under hösten. Hon är inte rädd att hon ger upp "seriöst" seriespel för ett kommersiellt jippo.

- Inte utifrån spelarna i alla fall. Det handlar om mycket pengar och varje vunnen match är viktig. Och så kämpar man för laget. Jag tror att det blir prestigefyllt redan från start. Jag tror att det blir skitbra.