Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ekelund överlägsen bland sina jämnåriga

Irene Ekelund är Sveriges nya stora friidrottslöfte. Ingen 16-åring i världen är snabbare än hon, men skriverier om att hon borde få vara med i stora VM bryr hon sig inte om.

- Inte än, jag har annat att ägna mej åt, sa hon till GP efter suverän 100-metersseger på världsungdomsspelen.

Det är fortfarande här hon hör hemma, bland jämnåriga. Värmländskan var på plats för fjärde gången med Kils AIK:s lilla trupp. Nu var hon snabbare än alla äldre och jämnåriga på 100 meter, sammanlagt 229 tjejer, sex och en halv tiondel före finaltvåan.

Det var lördagens mest överlägsna seger. Den knappaste kom i klassen under. GKIK:s Lisa Björklund vann på målfoto!

Ekelund lekte sig fram till rekord i försöket på 11,83. Hon slog sedan sin egen tid med tretton hundradels sekund i finalen. Båda loppen avgjordes i motvind och regn.

- Jaså, rekord? Kul, det hade jag ingen aning om, sa Irene. Men visst är jag nöjd, det var ju inga vidare förhållanden. Fast lika för alla.

Irene är just nu fyra genom tiderna bland svenskor. Linda Haglund är etta med 11,16 sedan 1980. Susanna Kallur och Therese Olofsson har också sprungit fortare än Irenes personliga rekord, 11.35 från 8 juni i år.

Vissa krav har rests om att hon borde komma med till världsmästerskapen i Moskva, om inte annat för att se och lära. Vad man nu kan lära av ett lopp, för längre än till försök räcker hon knappast.

- Visst läser jag ibland vad som skrivs, men jag bryr mej inte mycket. Folk får tycka vad dom vill, själv gör jag vad jag vill, fortsatte hon. VM har jag inga tankar på, inte än.

Då syftar hon på seniorernas mästerskap. Ungdoms-VM, däremot, lockar förstås. Det avgörs i ukrainska Donetsk 10-14 juli.

På den världsomfattande listan över juniorer på 100 meter är Irene fyra. Hon är en tiondel bakom MaryBeth Sant, fyra respektive två hundradelar efter två andra amerikanskor. Dessa tre är minst två år äldre än svenskan.

- Jag orkar inte läsa sådana där listor, medgav Irene.

Sent på söndag eftermiddag springer hon 200 meter på Ullevi. Det blir ett genrep.

- Sedan blir det bara träning och ladding för ungdoms-VM, kommenyerade Irene Ekelund.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.