Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ekberg räddade poäng mot Egypten

Egypten knäckte nästan Sverige men matchen i handbolls-VM slutade 25-25. En räddad poäng betyder - typ - att andraplatsen i gruppen är säkrad. -Den kämpaandan vi visar på slutet kan ta oss långt, säger Niclas Ekberg.

I VM-värdlandet Qatar bor och verkar runt 1,5 miljoner gästarbetare. Runt åtta procent av dem, omkring 120 000, kommer från Egypten. Och de gillar att gå på handboll.

För första gången i VM-turneringen fick de svenska spelarna spela inför fullsatta läktare.

-Det var fantastiskt. Det är inte på många ställen det kan bli sån här stämning. Det är liksom afrikaner och sydamerikaner som klarar av att dra upp stämningen så här, säger Niclas Ekberg.

Men de svenska spelarna hanterade stämningen så där. Ganska snabbt kunde publiken i al-Sadd Arena, som bland annat innehöll de svenska golfarna Henrik Stenson och Alexander Norén, konstatera att det egyptiska laget gjort sin hemläxa inför matchen.

Med älgande steg drog egyptierna hemåt så snart de förlorat bollen och tvingade de svenska kontringspassarna till än Jonas Källman, än Niclas Ekberg att bli höga och långa, och Sverige fick inte de enkla mål som i tidigare matcher gett sköna målövertag.

Kim Andersson skadad

Och missarna berodde på:

-Oskärpa. Det är såna smådetaljer vi måste fila på. Det hade vi inte i de andra matcherna och då vann vi stort. Det är lite såna smågrejer som speglar sig ganska tydligt i såna här tajta matcher, säger Ekberg.

10-10 i paus rann snabbt i väg till en egyptisk fyramålsledning ett par minuter in på den andra halvleken. Och som för att strö ytterligare salt i såren fick Kim Andersson rejält ont i sin skadadrabbade vänstra axel med kvarten kvar att spela, och fick kliva av.

Men det är sällan över förrän det faktiskt är över.

Sverige drog igång en offensiv där frontfiguren hette Niclas Ekberg. Högersexan satte tio mål, varav fyra kom under matchens sista tio minuter. Tre måls underläge blev snabbt 25-25 - och en räddad svensk poäng.

-Det var nervöst, jag kände av det lite. Men å andra sidan så trivs jag med det. Jag tycker att det är skitroligt att spela när de står och gormar och både spelarna och fansen står och skriker. Det gillar jag som fasiken.

Sverige hade sista anfallet och chans att avgöra, men när domarna inte lät svenskarna kasta bollen rann tiden ut och Petersen fick stående avsluta i den egyptiska muren.

"Allt i egna händer"

Sverige står nu på sju poäng, och har därmed i stort sett säkrat andraplatsen i gruppen. Egypten kan komma upp i samma antal poäng om de slår Island på lördag. Då blir det en fråga om målskillnad, och där har Sverige just nu 17 mål att gå på.

-Det är ju jätteskönt. Vi har fortfarande allt i egna händer för att vinna gruppen, säger Tobias Karlsson. -När den här matchen blir som den blir och vi lyckas kriga i kapp, det gör jättemycket för självkänslan.

Sverige spelar sin sista gruppspelsmatch på lördag mot förhandsfavoriten Frankrike i en ren gruppfinal. Det blir Sveriges största utmaning hittills under VM i Qatar.

-Det krävs ganska mycket mer av oss då. Vi måste hitta tillbaka till vårt kompakta och fina försvarsspel och få lite mer utdelning på våra fina chanser, säger Tobias Karlsson.