Ekberg ny lagkapten i landslaget

Från den där "19-åringen som gjorde tolv mål i landslagsdebuten" till lagkapten i landslaget. Niclas Ekberg, 137 landskamper, har plötsligt blivit stor.

ANNONS
|

Åren går, men spelarna i handbollslandslaget brukar bestå.

När VM-truppen nu samlats i Jönköping är det dock ett oerfaret landslag som dykt upp. När veteraner som Tobias Karlsson, Mattias Andersson och Jonas Källman är borta är det i stället plötsligt Kiel-spelaren Niclas Ekberg som har flest landskamper.

- Ja, rutinen är inte här, det får man nog säga. Jag får väl ta mitt ansvar och gå runt och berätta lite hur allt runt omkring fungerar. Men gruppen är verkligen fantastisk, alla verkar trivas riktigt bra, säger han.

ANNONS

TT: Vad kan vi förvänta oss av det "nya" landslaget?

- Förvänta er mycket energi och mycket glädje. Hela vårt spel kommer att vara kraftfullt och vi ska inte hålla igen. Inga handbromsar.

Tillbaka från skada

För Ekberg blir VM en mästerskapscomeback. OS i Londons bäste målskytt skadade sig på träning inför fjolårets OS och tvingades uppleva Rio hemma framför tv-apparaten i stället.

Det fyra månader långa skadeuppehållet blev dock bara till 8-9 veckor, och foten är helt återställd sedan länge.

- Det var klart tufft att missa OS; det hade ju varit en riktig highlight. Dessutom var det extra tufft att det hände på en träning i en situation som händer 60-70 gånger per år, att jag trampade snett och någon råkade trampa på foten. Men det gick ändå rätt snabbt att ta sig vidare, det läkte bra och jag kör lite extra rörlighetsträning numera, säger han.

ANNONS

Minns debuten

TT: Du har spelat 137 landskamper, hur många kan du komma ihåg?

- Jag kommer i vart fall ihåg min första glasklart. Det var en kvalmatch mot Turkiet i Karlskrona och jag fick in tolv mål. Det var en debut med storm, och sedan har det rullat på... Sedan skadan har det flutit på bra, jag har gjort en hel del mål i klubblaget och nu gäller det bara att bibehålla formen under VM.

TT: Nu är du dessutom lagkapten, vad innebär det för dig?

- Det betyder en bindel runt armen... men såklart även att bidra med erfarenhet och vara någon de unga kan prata med. Det är klart att de kommer att känna en anspänning när de blir lite nervösa, och jag kan kanske hjälpa till då.

Handbollslandslaget möter Norge och Chile i träningsmatcher inför VM de kommande dagarna, före avresan till Paris den 12 januari.

ANNONS

Fakta: Landslagets senaste lagkaptener

- 1996: Per Carlén

1996-2006: Stefan Lövgren

2006-2010: Kim Andersson

2010-2016: Tobias Karlsson

2016: Jonas Källman

2017: Niclas Ekberg

Källa: Aftonbladet/TT

Fakta: Handbollslandslagets schema

6 januari: Landskamp mot Norge (Jönköping)

7: Landskamp mot Norge (Kristianstad)

9: Landskamp mot Chile (Malmö)

13: VM-premiär mot Bahrain.

15: Gruppspelsmatch mot Argentina

16: Gruppspelsmatch mot Danmark

18: Gruppspelsmatch mot Qatar

20: Gruppspelsmatch mot Egypten

ANNONS