Efterlängtad Myrgren-medalj

ANNONS
|

Protester har hört till de avslutande dagarna av den olympiska laserklassen och på ena sidan Rasmus Myrgren och på den andra kroaten Tonci Stipanovic.

I fredags blev det avslag på Stipanovics första protest, i går en dryg timme efter målgång på den andra.

För att förenklat förklara: Myrgren hade rättat till sin mast strax före båten gick i sjön och det får han göra, men inte utan att tala med besiktningsmannen.

– Jag har aldrig varit med om något sådant här förut. Det är tråkigt att han (Stipanovic) håller på så här och mätmannen som anmälde mig kunde ju sagt till mig. Han stod ju fem meter från mig när kroaten sa till honom, säger Myrgren som tio minuter före start i det medaljavgörande racet fick beskedet att det ligger en protest och väntar i land:

ANNONS

– Det var väl inte den bästa tajmingen och jag blev lite fundersam. Å andra sidan visste jag att jag gjort rätt och var faktiskt inte orolig.

Coachen Thomas Rahm satt i följebåten när Myrgren informerades:

– Inte optimalt, men det var ett spel från kroaternas sida för att sätta lite press på Rasmus. Det gick inte och jättestarkt av honom att lägga bort det och dominera i racet.

Mot Tonci Stipanovic alltså, allt annat var underordnat. Att komma före kroaten i mål var vad seglingen handlade om, inget annat.

– Vi inledde lite nervöst båda två, men efter första länsen får jag ett grepp, analyserar 33-åringen som inte fullt ut lyckades skaka av sig sin envetne antagonist förrän på sista undanvinden in mot mål. Stipanovic pumpade lite för mycket och tydligt med rodret och fick ta sitt straff direkt, 360 graders-sväng, och game, set, match Sweden.

– Det blev avgörande, menar Rasmus Myrgren som var riktigt, riktigt glad när han passerade mållinjen:

– Jag ville ju ha den här jädra medaljen och det var på tiden. Jag borde haft en redan för fyra år sedan.

Med SOK-sportchefen Peter Reinebo vid sin sida – som häromdagen berättade att han vill ha med Fredrik Lööf inte bara i ett utan tre OS till – vågade Rasmus Myrgren i går inte avsluta karriären på studs, som han gjorde i Qingdao, Kina. Vis av erfarenheten, kanske.

ANNONS

– Att få ha varit med om det här är enormt inspirerande, men vi får se. Bestämmer jag mig för att fortsätta satsa så blir det nog i en annan klass. Laser är en slitsam båt för kroppen.

Emil Cedergårdh, som har tränat med dig här i Weymouth, hur stor del har han i bronset?

– En stor del – han och Johan Wigforss och hela GKSS-teamet.

Tävlingsjuryn kom efter en halvtimmes möte med Rasmus Myrgren fram till att mastjusteringen innan gårdagens segling inte var regelvidrig – svensken gick därifrån strafflös och som bekräftad bronsmedaljör:

– Det blev en stor grej av ingenting. En lustig situation och ren formalia.

Ålder: 33 år.

Klubb: GKSS.

Meriter: OS-brons 2012, OS-sexa 2008, VM-brons 2006.

ANNONS