Stina Nilsson, Ebba Andersson och Ida Ingemarsdotter håller låda.
Stina Nilsson, Ebba Andersson och Ida Ingemarsdotter håller låda.

Efter VM-succén blickar Andersson mot OS

Den sensationella debuten i VM-stafetten gav eko. Ebba Andersson, 19, hyllades efter silvret i Lahtis och skidfolket jublade när framtidsnamnet presenterade sig på den stora scenen. Där tänker hon bli kvar – men talangen tar inget för givet.

ANNONS
|

Andersson tog guld på junior-VM i USA och imponerade så pass att hon fick en plats i truppen till VM i Finland i vintras. Trots sin ringa ålder och begränsade erfarenhet kastades hon in på tredjesträckan i stafetten.

Där bäddade hennes insats för att Stina Nilsson kunde säkra silvret.

Junioren hyllades av ledare, lagkamrater och gick hem hos tv-publiken. Men det var inte direkt så att genombrottet och medaljen vände upp och ned på tillvaron.

"Inga större skillnader"

- Det är lite annorlunda mot hur det var innan, men annars är det inga större skillnader, säger hon till TT.

ANNONS

Till nästa säsong – där OS i Pyeongchang är den sportsliga höjdpunkten – ingår hon i damlandslagets första träningsgrupp.

- Det känns spännande och jättekul att få möjligheten att vara med i den här truppen.

TT: Hur ser ditt upplägg ut inför säsongen?

- Lite annorlunda. Jag gjorde två knäoperationer förra året och fick ta säsongen lite som den kom på grund av knäet. Det kommer att bli fler lägerdagar än förra året.

Jobbar på alla delar

TT: Vad strävar du först och främst efter att förbättra? Styrka, uthållighet, vässa tekniken? Eller allt?

- Det är många olika delar. Jag är bara 19 år och har väldigt mycket att utveckla och förbättra, men framför allt är det det här med tempoväxlingar i ett lopp, nå maxhastighet och så är det mycket med det tekniska och taktiska som är en mycket stor del i längdskidåkning.

ANNONS

Stina Nilsson uppskattar att Ebba Andersson är med i truppen.

- Hon är en väldigt talangfull skidåkare, positiv och väldigt rolig att ha med i laget. Hon sprider väldigt mycket energi och är kul att ha med.

TT

Fakta: Ebba Andersson

Född: 10 juli 1997.

Från: Sollefteå.

Klubb: Sollefteå Skidor IF.

Meriter: VM-silver stafett (2017), JVM-guld 5 km fristil (2017), JVM-guld stafett (2016), JVM-guld 10 km fristil (2016), JVM-silver skiathlon (2017), JVM-brons skiathlon (2015). Tre andraplatser och två tredjeplatser i Skandinaviska cupen. SM-silver 10 km klassiskt och SM-brons skiathlon. En världscupstart (2015) då hon blev 16:e på 10 km fristil.

ANNONS