KD:s David Lega vill se ett krav på åtminstone visst mått av demokrati för att ett land ska få arrangera stora idrottsmästerskap.
KD:s David Lega vill se ett krav på åtminstone visst mått av demokrati för att ett land ska få arrangera stora idrottsmästerskap. Bild: TT

Efter VM-skandalen: Så vill Lega stoppa ”sportwashing”

Efter omvärldens protester beslöt det internationella ishockey-förbundet att flytta VM från vad som brukar kallas Europas sista diktatur – Belarus. Men frågan är kanske varför de en gång tilldelades mästerskapet. Och hur idrotten kan undvika att gång på gång hamna i liknande situationer. KD:s EU-parlamentariker David Lega föreslår att föra in mänskliga rättigheter som ett grundläggande kriterium för värdländer.
– Det är så enkelt att bara prata om hockey-VM. Och sen kommer man att diskutera OS, och sedan fotbolls-VM. Men det händer aldrig någonting, säger han.

ANNONS

Historien upprepar sig, brukar det heta, och när det gäller stora mästerskap och politik så är det verkligen sant. Ett typexempel:

2012 skrev 24 EU-parlamentariker på en uppmaning till bojkott av 2014 års ishockey-VM som hade tilldelats Vitryssland. Man påpekade att ledaren Lukasjenko – själv en stor hockeyentusiast – styrde landet som en diktator och att ett VM vore en prestigevinst för honom.

2020 skrev 40 EU-parlamentariker ett snarlikt brev. Återigen var det dags för hockey-VM i Vitryssland, som nu bytt namn till Belarus. Lukasjenko var kvar vid makten efter att ha vunnit ett mycket ifrågasatt val, samt slagit ner de efterföljande protesterna med våld. Den här gången valde det internationella ishockeyförbundet att agera, och flyttade mästerskapet bara några månader innan det skulle börja.

ANNONS

En av de som skrev på protestlistan var kristdemokraten David Lega, EU-parlamentarikern som tidigare suttit i Riksidrottsförbundets styrelse. Men han konstaterar också att samma problem uppstår gång på gång – och att idrotten behöver bestämma sig för vilka länder som få söka stora mästerskap.

– Det som gör det så himla svårt är att man fattar beslut om varje mästerskap för sig. Istället kunde de stora förbundet och IOK sätta sig ner och komma överens om att inte tillåta ansökningar från länder som bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter säger Lega.

Han räknar upp fotbollen, friidrotten, ishockeyn samt den internationella olympiska kommitten som möjliga grundpelare i en sådan överenskommelse. Frågan är bara var man ska dra gränsen – hur demokratiskt och fritt måste ett land vara?

– Det finns ju mängder av index på staters demokrati och liknande. Det kan såklart bli subjektivt, och det finns länder i en gråzon, men det finns också länder som inte är i en gråzon, där det verkligen är svart. Belarus, Venezuela, Kina, Myanmar, exempelvis, säger Lega.

Kina, ja. Där ska vinter-OS avgöras nästa år. Så nyss som 2008 arrangerade man sommar-OS, ett evenemang som ledde till kraftiga ifrågasättanden eftersom Kina ansågs dra nytta av den olympiska rörelsen för att legitimera sin kommunistiska partidiktatur. Sedan dess har regimen ökat kontrollen över samhället ytterligare – och behandlat landets minoriteter allt sämre.

ANNONS

Räkna med att samma diskussion blossar upp igen lagom till nästa vinter.

Många kritiska röster höjs mot att ishockey-VM placerades i Belarus, som Aleksandr Lukasjenko styr med järnhand.
Många kritiska röster höjs mot att ishockey-VM placerades i Belarus, som Aleksandr Lukasjenko styr med järnhand. Bild: Alexander Zemlianichenko

Även fotbolls-VM i Qatar 2022 har debatterats flitigt. Dels för att det är ett land där emiren har närapå total makt, men också för att de gästarbetare som byggt upp VM-arenorna rapporterats ha jobbat under närmast slavliknande villkor.

David Lega menar att det är dags att ta ett större ansvar för vilka länder som ska ges chansen att visa upp sig.

– Man ska inte lägga sig i politiken när det gäller vem som styr eller om det är höger- eller vänsterstyre. Men när det handlar om kränkningar av mänskliga rättigheter, då har idrotten ett ansvar att stå upp för demokrati. Idrotten har ju förebilderna över hela världen, och det som är otroligt farligt är när odemokratiska ledare höjer sin trovärdighet med hjälp av våra idoler och stjärnor. Det får inte idrotten tillåta.

LÄS MER:"Kan inte bygga bort känslan av att allt är en kuliss"

”Debatten kommer upp med jämna mellanrum”

Anders Larsson är ordförande i det svenska ishockeyförbundet, och har på nära håll följt debatten kring VM i Belarus. Han konstaterade tidigt att ”som läget är nu går det inte att åka dit” och till slut kom även IIHF fram till samma sak. Liksom Lega känner han också igen tongångarna sedan tidigare.

– Den här debatten kommer ju upp med jämna mellanrum, när stora mästerskap arrangeras. Det inte första eller sista gången den här diskussionen kommer upp, säger Larsson – som dock har en mer optimistisk syn på hur idrotten kan påverka länder i en positiv riktning.

ANNONS

– Tittar man på de studier som gjorts så har det i flera exempel faktiskt satt ljuset på frågor som öppenhet och demokrati. Så det finns flera dimensioner, och jag tror väldigt mycket på att påverka saker inifrån.

Är du inte orolig för att idrotten används som ett sätt för auktoritära ledare att stärka sin ställning?

– Det är klart att det förekommer så kallad sportwashing. Men jag tycker det är viktigt att inte fastna där, för det finns goda exempel när stora evenemang satt ljuset på en hel nation. Så det finns två sidor på det, säger Larsson.

Kina har arrangerat ett antal stora internationella mästerskap de senaste åren.
Kina har arrangerat ett antal stora internationella mästerskap de senaste åren. Bild: Yao Dawei

För Lega är det uppenbart vad exempelvis Lukasjenko har för avsikt med att arrangera hockey-mästerskap.

– Det är en chans att visa en redigerad sida av Belarus, där han får skryta om allt från turism och handel och kan frottera sig med de här idrottsstjärnorna. Det blir ett tillfälle för honom att synas i ett sammanhang där folk inte skandera och kräver hans avgång på grund av fuskvalet. Det var absolut hans plan.

Det finns som sagt flera organisationer som rankar länders demokrati och frihet. Ett ofta använt index görs av The Economist. Där toppar Norge listan före Island och Sverige. Nordkorea ligger sist. Såväl Belarus som Kina och Qatar – samt Egypten där just nu handbolls-VM avgörs – ligger långt ned på listan och beskrivs som ”auktoritära.”

ANNONS

En annan måttstock är Freedom House lista, där länder beskrivs som fria, delvis fria eller inte fria. Kina, Qatar, Egypten och Belarus hamnar alla i den sistnämna kategorin. Liksom Ryssland, som haft både OS och fotbolls-VM på senare år.

Sverige ska ta ansvar

David Lega menar att det är dags att utöka kriterierna för värdländer.

– Det hade inte varit så svårt att också lägga in ett mänskliga rättigheter-kriterium, säger han. Vi kommer ju aldrig kommer någonstans i den här frågan. Redan Hitler använde OS för sina egna syften. Så gammalt är det här problemet, säger han.

Anders Larsson menar att de länder som pekar finger åt andra också bör ta ett större ansvar när det gäller att arrangera mästerskap. Som Sverige.

– Vi som idrottsnation måste faktiskt också visa en politisk vilja att arrangera mästerskap. I dag är det statliga stödet för det mer eller mindre obefintligt. Inte ens i en svensk OS-ansökan fanns det statliga garantier på bordet. Om vi är beredda att kritisera att vissa länder får mästerskap så tycker jag faktiskt att vi ska visa att vi vill ha internationella evenemang i Sverige, säger han.

Vad tänker du om Legas förslag att föra in mänskliga rättigheter som ett kriterium?

ANNONS

– Ja, det är ju kloka tankar naturligtvis. Det här med hockey-VM visar ju att det här är mer än bara idrott, det är kopplat till så mycket mer, säger Anders Larsson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS