OS-guldmedaljören i längdskidornas sprint, Stina Nilsson, åker till vinter-OS i Peking som skidskytt. Arkivbild.
OS-guldmedaljören i längdskidornas sprint, Stina Nilsson, åker till vinter-OS i Peking som skidskytt. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Efter succén – Stina Nilsson uttagen till OS

Stina Nilsson är uttagen till vinter-OS i Peking. Fyra år efter OS-guldet i sprint i Pyeongchang åker den tidigare längdstjärnan till spelen som skidskytt. "Jag är så himla stolt över den resa som jag hittills har gjort", säger hon i ett pressmeddelande efter att hon och Mona Brorsson tagit de sista platserna i skidskytte.

ANNONS

Stina Nilsson är inte den första svenska olympiern att bli uttagen och tävla i två olika sporter. Magdalena Forsberg, tidigare Wallin, deltog till exempel vid OS i Albertville 1992 som längdåkare och i OS i Nagano 1998 och Salt Lake City 2002 som skidskytt.

Nilssons bedrift att på mindre än två år gå från professionell längdåkare till skidskytt är ändå uppseendeväckande. Den 22 mars 2020 rapporterade SVT att längdstjärnan skulle byta sport, vilket senare bekräftades.

På söndagen togs 28-åringen – som deltog i vinterspelen i Sotji 2014 och Pyeongchang 2018 som längdåkare, är regerande olympisk mästare i sprint och flerfaldig OS-medaljör – ut till spelen i Peking där skidskyttetävlingarna inleds den 5 februari.

ANNONS

"Drivs av utmaningar"

"Jag är så himla stolt över den resa som jag hittills har gjort som skidskytt. På ett sätt så är jag ju på väg att få uppleva ett tredje OS, men för mig så känns det som mitt första. Jag drivs av utmaningar", säger Stina Nilsson i ett pressmeddelande från Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Nilsson världscupdebuterade i skidskytte i mars i år, nästan på dagen ett år efter de första uppgifterna att hon skulle byta sport. I fredags körde hon andrasträckan för ett reservbetonat svenskt stafettlag som tog en oväntad andraplats vid tävlingarna i Ruhpolding.

Även Mona Brorsson, som då körde tredjesträckan, har fått en biljett till Kina av SOK och kommer att göra sitt andra OS.

"Jag är jätteglad över att få åka till OS igen och oerhört stolt över att lyckas ta en plats i det här otroligt starka laget", säger 31-åringen.

Sedan tidigare är systrarna Hanna och Elvira Öberg, Linn Persson och Anna Magnusson uttagna i damernas skidskyttetrupp. Som bäst har Nilsson varit tia (Hochfilzens jaktstart) och Brorsson nia (Ruhpoldings sprint) som bäst den här säsongen.

Skottheim blir OS-reserv

"Mona och Stina har under de senaste veckorna visat både mig och SOK att de har kapacitet att tillhöra världstoppen. Jag är oerhört stolt över vad damlaget presterat hittills i vinter", säger Johannes Lukas, skidskyttelandslagets huvudtränare

ANNONS

Efter tävlingarna i Ruhpolding som avslutas under söndagen, kommer skidskyttarna att förbereda sig inför OS på hög höjd i Italien. Där kommer även OS-reserven Johanna Skottheim att delta.

"Johanna har visat att hon är en åkare av hög internationell kvalité. Vi har i samspel med SOK erbjudit Johanna Skottheim att vara en del av de förberedelserna som reserv om någon av de uttagna av någon anledning inte skulle kunna göra resan till Kina", säger Johannes Lukas.

Fakta: Stina Nilsson

Född: den 24 juni 1993 (28 år).

Klubb: IFK Mora SK.

Främsta meriter som längdskidåkare:

Ett OS-guld (sprint, 2018), två silver (sprintstafett och stafett, 2018), två brons (30 km, 2018, sprintstafett, 2014).

Två VM-guld (stafett och sprintstafett, 2019), 5 silver (sprint, 2019, stafett 2017, stafett, sprint och sprintstafett, 2015).

26 världscupsegrar, totalsegrare i sprintcupen 2019.

Främsta meriter som skidskytt:

Andraplats med Sverige i stafett i Ruhpolding i fredags. 10:a i Hochfilzens jaktstart i december.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS