Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tryggheten i Sveriges alpina landslag har lyft Estelle Alphand. Efter bytet från franska landslaget i somras har hon kvalificeras sig för OS. Arkivbild.

Efter succén – Alphand uttagen till OS

Från en undangömd tillvaro i franska landslaget till en smärre succé i det svenska. Med en månad kvar till OS kom belöningen. Estelle Alphand, 22, är uttagen till Pyeongchang.

Landslagsbytet i somras gav utdelning direkt. Men beslutet sågs inte på med blida ögon i hemlandet.

- Tränarna var inte så glada, men det är mitt liv och min karriär och jag gör vad som är bäst för mig, sade Estelle Alphand till Aftonbladet och angav just oenighet med tränarna som främsta anledningen till bytet.

Alphand, dotter till franska fartfantomen Luc Alphand som vann den totala världscupen 1997, har slagit karriärbästaresultat flera gånger under vintern och har presterat inom SOK-kraven – att konkurrera om en topp 8-placering.

22-åringen debuterade för Frankrike redan för fem år sedan men etablerade sig aldrig riktigt i landslaget. Hon ställde upp i många världscuptävlingar de två senaste säsongerna men resultaten räckte sällan till två åk, eller så körde hon ur. Bästa placeringen inför bytet till Sverige var som 21:a i storslalom i Aspen 2015.

Målet inför den svenska landslagsdebuten i Sölden i slutet på oktober var "att stå på benen". Alphand har sedan dess uträttat mer än så. Och det är i slalom, som hon enligt egen utsago inför säsongen "haft svårt för", som hon har presterat bäst. Femma i Lienz och åtta i Kranjska Gora.

- Det är jättekul. Jag känner att det verkligen går framåt och att jag kan tävla med de bästa, sade hon till TT om formen efter att ha kört ur i Zagreb.

Alphand är uttagen i storslalom, där hon som bäst varit tia, men lär säkert vara aktuell för slalom också.