Under 2023 inträffade en del incidenter som gick rakt emot Gothia cups värdegrunder. Bland annat bröt storbråk ut vid flera tillfällen. För att ständigt förbättra turneringen så utvärderas Gothia cup grundligt när det hela är över. Nästan 2 000 lag från över 70 nationer kräver ett noggrant planerande och inför årets turnering infördes en del nyheter.
– Den ena är våra team stewards, där vi vänder oss till lagen och ber dem utse en representant som blir tydlig med en väst som representerar det ena laget, säger Niclas Andersson Freiholtz, turneringsledare.
En annan nyhet är att Gothia cup infört så kallade safety service-funktioner som består av en grupp människor som är ute vid planerna. Målet är att de ska hjälpa till med information och föra kommunikation med lagen.
Kan stänga Heden
I år infördes även en nyhet som berör hela Heden. Enligt Gothia cups säkerhetschef Nicklas Möller krävdes ett omtag om turneringens mest centrala plats och nu kan de stänga området när det inte spelas någon fotboll. Exempelvis på kvällarna.
Han lyfter även samarbetet med bland annat fältarbetare.
– Vi har haft mycket mer personal, både vad det gäller ordningsvakter och polisnärvaro. Vi samarbetar också med fältarbetare som har en bra kännedom om våra ungdomar i stan som besöker och tittar på matcherna, säger Nicklas Möller.
En annan säkerhetsåtgärd som införts kring just Heden är att det nu finns övervakningskameror, något som polisen Joseph Antabi – som jobbar med Gothia cup från polisens sida – menar gör skillnad. Även han lyfter samarbeten som en viktig faktor i säkerhetsarbetet.
– Vi jobbar jättemycket med tydlighet och vi försöker alltid närvara på platser där vi vet att det rör sig mycket folk. Sen samverkar vi med arrangören varje dag och går igenom dagens program så vi kan identifiera vissa hotspots – för att försöka trygga och främja säkerhet och ordning runt omkring fotbollen och arrangemanget.
Svårt att undvika storbråk
Under tisdagskvällen bröt ett storbråk ut mellan två lag som sedan diskvalificerades. Incidenten skedde i samband med att matchen blåstes av och en person greps under kvällen för misshandel.
Enligt Joseph Antabi är det svårt för alla inblandade att motarbeta att bråk bryter ut på plats. Det krävs andra typer av insatser i föreningarna i förebyggande syfte.
– Det är något som jag anser behöver starta långt tidigare i föreningen med goda förebilder som ledare och föräldrar. Där man pratar med unga om hur man beter sig under en turnering, både när man vinner och när man förlorar. Det är en värdegrund som behöver starta inom föreningen.
Även om säkerhetsarbetet visat på framgång i år så har flera polisanmälningar gjorts. Storbråket sticker ut som något ovanligt men när en så pass stor folkmassa samlas under ett evenemang så kommer polisanmälningar att göras.
– Vi har upprättat anmälningar gällande stölder, misshandel och sexuella ofredanden. Men det är ingenting som sticker ut och det är ingenting som är unikt för Gothia cup på något sätt. Det här är anmälningar som vi får hantera i vardagen också med publika evenemang av större karaktär, understryker Joseph Antabi.
”Kommer aldrig vara klara”
Enligt turneringsledaren Niclas Andersson Freiholtz så kommer de fortsätta att utvärdera och göra vad de kan för att förbättra turneringen ännu mer till 2025. Och att lagen får utse en team steward är ett inslag som kommer bli kvar enligt Nicklas Möller.
– Det är ju nytt för i år men de indikationer jag får är ju att den har fungerat bra men den behöver säkert skruvas på många olika håll. Det är alltid svårt att utvärdera första året men det är en bra idé och det är en väg framåt.
LÄS MER:Här börjar Gothia cup-lagen slåss i Göteborg
LÄS MER:17-åriga Moa Svensson har tagit sig till två landslag
LÄS MER:Efter mammans cancer – Robin reste 800 mil för att jobba på Gothia cup