Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Efter skjutningarna – Göteborgsklubben kan läggas ner

Ett flertal barn i Angereds MBIK har bevittnat den senaste tidens skottlossningar. Nu känner sig föräldrarna otrygga så till den grad att de inte längre vill att barnen är med i klubben. Nu vädjar föreningen om stöd och hjälp på sin hemsida.

Den senaste i raden skottlossningar inträffade under förra veckan då en man blev skjuten i Hjällbo i närheten av planen där ett av Angereds flicklag tränade.

GP har pratat med en av lagets tränare som var med när incidenten inträffade. Tränaren berättar att det var den sista träningen inför sommaruppehållet. Tillsammans med en kollega hade tränaren därför valt att hitta på lekar med tjejerna. När de stod och förklarade reglerna för den halva av laget som tränaren ansvarade för hördes en smäll bakom ryggen. 

– Jag vände mig om och såg en svartklädd man med ett pistolliknande föremål springa. Mina tankar rusade, var det ett skämt?

Efter det andra skottet insåg tränaren att det var allvar och skrek till tjejerna i laget att springa därifrån. 

"Jag ville bara bryta ihop"

Minna, 12 år, som egentligen heter något annat, satt vid sidan av planen där hennes kamrater spelade när skjutningen inträffade. Hon beskriver händelsen för Sveriges radio:

– Jag satt ungefär där borta och sen så var det några människor där borta och vi höll på att träna här, En man kom och det lät först som smällar och inte som skott.

– Sen när jag tänkte lite sprang jag uppför backen. Och alla andra sprang dit och uppför trapporna sen. Jag blev rädd.

Tränaren GP talat med kom in i omklädningsrummet där tjejerna hade tagit skydd.

– Jag kände att jag bara ville bryta ihop. Men jag var tvungen att visa mig stark, jag var ju deras trygghet. Många grät, men en flicka satt med tom blick, det skrämde mig mest. 

Tränaren förstår föräldrarnas oro. 

– Där och då fick jag själv förklara för en mamma vad som hade hänt efter att hon lämnat sitt barn på träning, där de egentligen ska vara trygga.

Inte första gången

Totalt har tre större händelser inträffat. I maj i år hittade en av Angereds spelare läraren från Lövgärdesskolan som blivit ihjälskjuten vid föreningens klubbstuga.

– Vi har jobbat väldigt mycket sedan händelsen på att stötta spelarna som blivit vittnen till händelserna. Jag har ordnat föräldramöten och just nu arbetar jag för att de flickor som behöver, ska få komma och prata med någon, säger tränaren.

En annan av föreningens tränare, Tom Anderson, är besviken på kommunen.

– Vi behöver stöttning för att kunna upprätthålla rätt standard på vår verksamhet. Jag är väldigt besviken på kommunen i det syftet. Men jag är också besviken på polisen. De vet att det är hög kriminalitet i området där vi tränar och trots att de har ett polishus 100 meter ifrån planen så åker de aldrig runt på rutin, säger han.

Klubben behöver stöd

Totalt 400 barn tillhör Angereds MBIK och både ledare och föräldrar börjar få nog av att barnen inte kan vara trygga på sina aktiviteter. Nu vill så pass många föräldrar att deras barn ska lämna klubben att föreningen inte vet hur de ska kunna fortsätta sin verksamhet. Därför har de skrivit ett öppet brev till politikerna i Göteborg där de uttrycker sin oro. 

– Det här är så oerhört tragiskt. Vi är en unik klubb i Angered med erfarna ledare och en seriös verksamhet. Vi har stora krav på våra barn och ungdomar kring hur de ska uppträda socialt och vi hjälper dem att komma in i det svenska samhället ännu mer, säger Tom Anderson. 

– Jag kommer fortsätta som tränare, trots att jag bevittnade den senaste skjutningen. Och jag vill och hoppas att barnen också ska fortsätta. Utan fotbollen är risken större att de halkar in på fel väg i livet och fotbollsvärlden går miste om så mycket talang, säger en annan tränare GP talat med.

– Det skulle göra så oerhört ont i hjärtat att tvingas se våra ungdomar sluta om klubben måste läggas ner, avslutar tränaren.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.