Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu kräver bland annat Sveriges Per-Axel Sjöholm att ordförandevalet till Internationella boxningsförbundet Iba görs om. Arkivbild.
Nu kräver bland annat Sveriges Per-Axel Sjöholm att ordförandevalet till Internationella boxningsförbundet Iba görs om. Arkivbild. Bild: Frank Franklin II/AP/TT

Efter skandalerna – kräver nytt ordförandeval

Kandidaterna till Internationella boxningsförbundet Iba:s styrelse, som fick rätt i Idrottens skiljedomstol Cas, kräver inget nyval. Med ett undantag – för ordförandeposten.

Flera kandidater till Ibas styrelse, däribland Svenska boxningsförbundets ordförande Per-Axel Sjöholm och ordförandekandidaten Boris van der Vorst, diskvalificerades inför kongressen i maj. Cas gav dem dock rätt i att diskvalificeringen var ogiltig.

Men i ett mejl till Ibas styrelse och de nationella förbunden kräver gruppen inget omval för styrelseledamöterna eftersom det ändå fanns en lista på många namn vid valet under kongressen.

Däremot kräver man omval av ordförandeposten eftersom den sittande ordföranden Umar Kremlev valdes om helt utan motkandidat.

"Utan att hålla ett rättvist och demokratiskt ordförandeval uppfyller inte Iba kriterierna som IOK satt upp för att säkra en återkomst i den olympiska familjen", skriver Sjöholm, van der Vorst, Nederländerna och amerikanen Mike McAtee i mejlet som TT tagit del av.

Ibas styrelse har möte i Lausanne på fredag för att besluta hur man ska agera efter Cas-domen.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har strukit boxning från OS-programmet 2028 på grund av skandalerna kring Iba med bland annat korruption och en domarskandal vid OS i Rio de Janeiro 2016, och har hårda krav för att sporten ska få komma tillbaka på OS-programmet.