Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Amerikanska sprintstjärnan Sha'Carri Richardson. Arkivbild.
Amerikanska sprintstjärnan Sha'Carri Richardson. Arkivbild. Bild: Ashley Landis/AP/TT

Efter skandalen – marijuana kvar på dopningslista

Den amerikanska sprintern Sha’Carri Richardson stoppades från OS i Tokyo efter att ha testat positivt för THC – det aktiva ämnet i cannabis.
Nu står det klart att ämnet förblir dopningsklassat.
– Det är en komplicerad debatt, säger Olivier Niggli, Wadas generaldirektör.

Den internationella antidopningsorganisationen Wada har beslutat att marijuana fortsatt är en förbjuden substans, med motiveringen att det "strider mot idrottens anda".

Wada ombads att granska THC:s dopningsstatus efter att USA:s sprinter Sha’Carri Richardson, inte tilläts delta i OS i Tokyo förra året.

Hon avtjänade en månads avstängning efter att ha testats positivt på de amerikanska mästerskapen, som hon vann. Mästerskapet fungerade även som USA:s OS-uttagning. Sprintern sa då att hon hade rökt marijuana för att hantera sin mammas död.

Idrottare som använder cannabis rådfrågades av experter. Wada noterar även att tröskeln för THC-positivt är hög. THC-positiva test i samband med tävlingar, men inte träningar, kan därför även i fortsättningen leda till avstängningar.

Wada har även beslutat att opiaten tramadol förbjuds, i samband med tävlingar, från och med januari 2024.

Tramadol, som är smärtlindrande, har varit ett problem inom cyklingen. Det ledde till att opiaten är förbjuden inom sporten sedan 2019.