Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Efter sjukdomen - nu är Friberg tillbaka igen

Efter ett drygt halvår med sjukdom och tävlingsuppehåll rider Paulinda Friberg världscupen igen. - Det har varit en tuff tid, men nu njuter jag. Scandinavium är min favoritarena, säger.

Efter torsdagens fina femteplats laddar hon inför fredagens avgörande världscupen.

Paulinda Friberg är frisören från Lund som slog igenom med dunder och brak.
I Göteborg gjorde hon 2014 sin första riktigt stora tävling – drygt ett år senare red hon världscupfinal i Las Vegas med de allra största.

"Lilla jag i Las Vegas"

- Jag minns det som en svindlande känsla. Lilla jag och min lilla häst som jag själv tagit hand om och tränat – i en final i Las Vegas? Det var knappt så att jag trodde det själv.
Sportsligt gick det hyfsat i finalen. Hade inte hennes sto Di Lapponia fått feber den andra och avslutade tävlingsdagen så hade slutplaceringen sannolikt blivit bättre.
Sommaren som följde var hon med som reserv i EM men sedan följde en tung period där det inte blev så mycket tävlande.
- Jag var sjuk och kunde inte rida som jag önskade, säger hon.
Men träna sin häst kunde hon – och eftersom nöden är uppfinningarnas moder så hittade

Hästen har blivit starkare

Paulinda Friberg på träningsmoment som man kanske inte primärt förknippar med en dressyrhäst.
- Det blev en hel del longering, arbete med bommar och även lite hoppning. Faktum är att jag tror att Lapponia tyckt att det varit roligt och att hon har mått bra av det. Muskulärt har hon blivit starkare och jag tycker även att hon blivit tuffare mentalt. Hon känns väldigt pigg för att vara 16 år.
När Paulinda Friberg blev bättre kom känslan för att tävla tillbaka. Med stöd av dressyroraklet Kyra Kyrklund kom hon fram till att börja nationellt för att känna på det.
Comebacken blev i Borås i för knappt tre veckor sedan – och vilken comeback sen!
Ekipaget ställde upp i tre klasser – och vann samtliga, dessutom med en poängsumering på över 70 procent.

Gav mersmak

- Känslan av att vara i gång var härlig och gav mersmak. Det var som vom jag aldrig gjort något annat, säger hon med ett skratt.
Internationellt hade hon inte tävlat sedan i somras när hon i torsdagens Gran Prix gjorde en mycket stark insats i Scandinavium.
Paulinda Friberg slutade femma vilket lovar gott inför fredagens avgörande freestyle.
Förutom sitt egen tävlande tränar Paulinda Friberg andra dressyrryttare, men jobbet som frisör vill hon inte släppa. Hon har sina trogna kunder och sin stol i en salong i Lund och jobbar tre dagar i veckan.

På med läppglans

- Jag gillar att ha kontakt med det ”vanliga” livet. Skönt att inte gå i ridbyxor jämnt, som omväxling tar jag på lite mascara och läppglans och går till jobbet.