Hanna Öberg med OS-guldet i Pyeongchang. Arkivbild.
Hanna Öberg med OS-guldet i Pyeongchang. Arkivbild.

Efter OS-succén – här är Öbergs nya mål

OS-knallen Hanna Öberg körde hem ett guld och ett stafettsilver i Sydkorea. Men när 23-åringen går in i en ny säsong gör hon det fortsatt utan en enda pallplats i världscupen.

ANNONS
|

Hanna Öberg njuter av att ha landat i världscuppremiärorten Pokljuka där säsongen inleds med mixedstafetter under söndagen. När hon sitter i hotellobbyn inför det första träningspasset i tävlingsspåren och beskriver skillnaden att gå in i den här säsongen kontra förra handlar det mest om det ökade intresset för henne.

I fjol var hon en doldis, medan den sportintresserade svensken, och medierna, har en helt annan koll på den heta bragdguldskandidaten den här säsongen då det dessutom väntar ett VM på hemmaplan.

– Personligen känner jag faktiskt inte så jättestor skillnad. Jag har faktiskt inte så stora förväntningar på mig själv, mer än att jag vill kunna göra bra prestationer.

ANNONS

"Kommer alltid finns folk som tycker"

Hur hanterar du det extra intresset och förväntningarna utifrån?

– Ska jag vara en framgångsrik idrottare som jag vill vara så kommer det alltid att finnas folk som tycker och tänker saker om vad jag gör och inte gör. Det är bara att försöka göra det bästa av det. Det viktiga är vad jag har för förväntningar på mig själv och vad jag gör av det.

Efter hennes resultatrad individuellt i OS i Pyeongchang – 7:a, 5:a, 1:a och 5:a – är det lätt att tro att det blivit några pallplatser i världscupen. Men där är det just två femteplatser som den unga svenskan har som bästa noteringar – än så länge. Hon har inte gjort några större förändringar i träningen inför den här säsongen, utan det mesta har handlat om helheten, att bli en bättre skidskytt generellt.

"Nyfiken"

– Jag har inte så många resultatmål men jag är nyfiken på att se hur långt det räcker när jag gör ett riktigt bra lopp. Jag har jobbat för att höja lägstanivån både när det gäller skyttet och skidåkningen, sedan får man se om det gett resultat eller inte.

Hur mycket lockar pallplatserna?

– Klart att jag drömmer om det och vill vara där, jag är ju tävlingsmänniska och gillar att vinna. Men jag ser fortfarande att jag har tiden framför mig och det är inte så att jag måste vara på topp hela vintern den här säsongen. Skidskytte är en komplex sport och att man ska göra perfekta lopp hela tiden förväntar inte jag mig i alla fall, även om det självklart är målsättningen varje gång jag står på start.

ANNONS

Inte avgörande med bra start

Är det inte viktigt att få en bra start på säsongen, för självförtroendet?

– Jo, på något vis skulle det vara skönt. Samtidigt, om man ser på min säsong i fjol så hade jag ingen bra start. Jag var sjuk väldigt mycket och tävlade ju knappt något alls innan OS, och det gick bra ändå. Så det är ju inte helt avgörande. Men man vill väl ändå få med sig några bra saker inför VM som absolut är det stora målet.

Och visst känns det lite pirrigt att nu dra igång säsongen, menar Öberg.

– Självklart är det så. Jag tror att alla har en viss osäkerhet kring hur man står sig, hur träningen har funkat och om man kommit i något bättre slag än man varit under träningsåret. Men jag ser väldigt fram emot det här.

Fakta: Världscuppremiären i skidskytte

På söndag startar världscupsäsongen med tävlingar i Pokljuka, Slovenien. Här är programmet:

Söndag: Singelmixedstafett (12.00), mixedstafett (14.30).

Onsdag: 20 km, herrar (14.15)

Torsdag: 15 km, damer (14.15)

Fredag den 7 december: Sprint, herrar (14.15)

Lördag den 8 december: Sprint, damer (14.15)

Söndag den 9 december: Jaktstart, damer (11.45), herrar (14.45)

Fakta: Hanna Öberg

Född: 2 november 1995.

Längd: 178 cm.

Född: Kiruna, uppvuxen i Svensbyn utanför Piteå.

Bor: Östersund.

Klubb: Piteå skidskytteklubb & Hemmingsmark SK.

Främsta meriter: OS 2018: Guld i distansloppet och silver i damstafetten.

ANNONS