Efter OS-bragden – Hanna Öberg vinner Jerringpriset

Hanna Öberg vann inte bara bragdguldet för sina OS-medaljer ifjol. Den 23-åriga skidskytten tilldelades även Jerringpriset.
– Det här är helt sjukt, säger hon.

ANNONS
|

Svenska folket röstade fram skidskytten som vinnare av Radiosportens prestigefyllda pris för årets prestation 2018.

Öberg gick till slut en duell med orienteraren Tove Alexandersson, som var den sista nominerade kvar i kampen om priset tillsammans med Öberg.

– Jag är nog mer nervös för det här än att stå och skjuta om ett OS-guld. Det här betyder jättemycket för mig. Att jag nu på något sätt kan förstå att jag kan beröra folk så som jag har blivit berörd av idrottsliga prestationer förut, det är så otroligt häftigt. Att kunna beröra folk är det finaste med idrotten. Jag vet inte vad jag ska säga, säger Hanna Öberg i sitt tacktal.

ANNONS

Den 23-åriga skidskytten vann sensationellt guld på vinter-OS i Pyeongchang i fjol och förutom det individuella guldet i distans var Öberg även en starkt bidragande orsak till damernas OS-silver i stafetten.

Tidigare i vinter stod det klart att Öberg vann Svenska Dagbladets bragdguld för sin insats i OS. Med Jerringpriset blir hon den 13:e idrottaren att ta "dubbeln" under samma år.

Inför Idrottsgalan var åtta idrottare nominerade till priset. Strax före galan stod det klart att Tre Kronor och Henrik Harlaut, freeskiing, inte hade fått tillräckligt med röster och senare föll även simmaren Sarah Sjöström, travkusken Björn Goop, rallycrossföraren Johan Kristoffersson och stavhopparen Armand Duplantis bort, och det stod då mellan Öberg och orienteraren Tove Alexandersson.

Elias Pettersson årets nykomling

Men det hade delats under många priser före det. Första priset gick till skidskyttelandslaget som vann titeln årets lag i konkurrens med herrlandslaget i fotboll, Tre Kronor och Lag Hasselborg.

– 2018 var ett fantastiskt år för svenskt skidskytte. OS-guldet var fantastiskt och det här priset ska delas med fler än fyra personer. Vi tänker på alla ledare och andra som har bidragit till att vi kan prestera, säger Sebastian Samuelsson.

Därefter var det dags för priset till årets nykomling – ett pris som delades ut av AIK:s guldhjälte, Robin Jansson, som slog igenom stort under säsongen.

ANNONS

Vinnare? Det blev vare sig Jennie-Lee Burmansson, Josefine Lindgren Knutsson eller Andreas Kramer.

Istället blev det Elias Pettersson som vann SM-guld med Växjö Lakers, VM-guld med Tre Kronor och sedan slagit igenom med dunder och brak i NHL med sitt Vancouver Canucks.

– Han har jobbat fantastiskt hårt för att vara där han är. Det är många som ska tackas, Timrå, Växjö och Vancouver. Mor och far, grattis till er också, säger Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg som fick ta emot priset.

Wibergs tårar från scenen

Kvällens mest känslosamma pristagare, jo, det var Pernilla Wiberg som fick Idrottsakademins hederspris som blev minst sagt rörd över priset.

– Vad ska man säga? Vilken ära ... oj! Jag vet inte vad jag ska säga, säger hon och fortsätter:

– Tack idrotts-Sverige, utan er hade jag inte stått här.

Något pris för årets kvinnliga idrottare blev det inte för Pernilla Wiberg som lämnat sin egen karriär bakom sig för många år sedan.

Istället gick det priset till Sarah Sjöström som är ohotad simdrottning i världen – som vann för fjärde året i rad.

– Jag ser framemot ännu ett bra år nu, 2019! Skål och tack så jättemycket, säger hon.

Efter att Sjöström firat färdigt från scenen var det dags för priset som årets ledare. Ett pris som det här året gick till fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson.

ANNONS

– Jag ska tacka spelarna, hela ledartruppen som ställer upp för varandra, något som gjort att vi lyckats vinna matcher. Sen vill jag tacka min fru, det höll jag på att glömma och det hade inte varit bra, säger han.

Duplantis prisades efter drömhoppet

Årets prestation i idrotts-Sverige?

Det priset tilldelades stavhopparen Armand Duplantis som stod för ett makalöst EM där han hoppade 6.05, vilket var världsårsbästa, juniorvärldsrekord samt svenskt rekord.

Dessutom är det endast legendaren Sergej Bubka som kan stoltsera med att ha hoppat högre.

– Han är väldigt nöjd över att få representera Sverige, säger Lars-Åke Hedlund, morfar till Armand Duplantis.

På plats på Idrottsgalan var även prins Daniel som delade ut priset "årets peppare" till GoodSport.

Årets manliga idrottare? Ingen mindre än Armand Duplantis.

– Tack så jättemycket för priset och all support, säger han i en videohälsning.

Galans näst sista pris, Sportspegelnpriset som gick till basketspelaren Amanda Zahui.

– Jag vill tacka min familj, säger hon.

Alla vinnare på Idrottsgalan 2019:

Årets lag: herrstafettlaget, skidskytte (Sebastian Samuelsson, Peppe Femling, Jesper Nelin och Fredrik Lindström).

Årets nykomling: Elias Pettersson, ishockey.

Idrottsakademins hederspris: Pernilla Wiberg, alpint.

Årets kvinnliga idrottare: Sarah Sjöström, simning.

Årets ledare: Janne Andersson, fotboll.

Årets prestation: Armand Duplantis, friidrott.

Årets manliga idrottare: Armand Duplantis, friidrott.

Sportspegelpriset: Amanda Zahui, basket.

Jerringpriset: Hanna Öberg, skidskytte.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS