Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Bildbyrån

Efter OS-besvikelsen: "Fanns absolut känslor"

Efter OS var Hanna Falk besviken och upprörd. Nu är längdåkaren taggad inför den nya säsongen och har tillsammans med landslagsledningen lagt gammalt groll bakom sig.

Det fanns aldrig några hard feelings mellan henne och dåvarande förbundskaptenen Rikard Grip, säger Hanna Falk i dag.

Det är svårt att ta henne på orden.

I våras var hon tydlig med hur besviken och upprörd hon var efter OS i Sydkorea. Framför allt efter att ha petats från den långa stafetten, då landslagsledningen i stället satsade på den formsvaga Anna Haag.

"Fanns absolut känslor"

Rikard Grip, i dag landslagschef, medger att det fanns meningsskiljaktigheter.

– Absolut att det fanns känslor, och man såg saker olika, det är inget snack om den saken. Men vi pratade mycket där och vi pratade mycket om det efteråt. Vi har pratat om många scenarier för att vi inte ska hamna i situationer där det kan bli onödiga missförstånd, säger Rikard Grip.

Hur ska ni motverka nya missförstånd?

– Det handlar om en kommunikation och en tydlighet i olika delar. Men exakt vad det rör sig om, det vill jag inte gå in på i detaljer. Någonstans handlar det också om förtroende mellan mig och Hanna.

Några veckor efter OS sade Hanna Falk att hon hoppades få just tydligare besked kring vad som krävs av henne inför VM i Seefeld nästa år.

Har du fått det?

– Vi pratar internt om vad man ska åka och inte åka. Sedan är det uttagningar in i det sista, och det vet alla om. Jag fokuserar mest på det som jag ska göra, och jag har varit tydlig med att jag vill köra sprint primärt, men också distanslopp om jag är tillräckligt kvalificerad för det, säger Hanna Falk.

Kom tillbaka starkt

Hon säger inte mycket om det som hände under OS. Hellre tycks hon vilja prata om det som hände därefter. Inte minst hur hon kom tillbaka starkt genom att ta hem sprinten i Faluns världscuptävling en månad efter OS.

– Jag är stolt över att jag lyckades vinna i Falun. Det gav mig mycket energi in i det här träningsåret. Det var efter OS där, när jag åkte hem … då gällde att repa sig och ta nya tag. Och jag kunde inte ha gjort det så mycket bättre.

VM är det självklara målet för säsongen, och särskilt en distans lockar förutom sprinten. Charlotte Kalla har sagt att hon står över sprintstafetten på grund av det täta VM-schemat, och den platsen fyller gärna OS-femman Falk.

– Jo, men så är det ju. Jag tycker om sprint och man mot man. Och även att det är fem kilometer, jag vet att jag kan klara av lite längre distanser och jag har förbättrat min uthållighet för varje år. Det är väl det som jag satsar på att åka mer än sprint. Det är det jag tränar för, säger Hanna Falk.

Rikard Grip hoppas att det som har varit har varit, och tror på en bra vinter för Hanna Falk.

– Det känns bra och det känns som att vi båda två ser fram emot det som komma skall. Vi fokuserar på det och har lämnat det där bakom oss, säger Rikard Grip.