Leksands Patrik Zackrisson framför Luleås målvakt Joel Lassinantt under lördagens ishockeymatch i SHL mellan Leksands IF och Luleå HF i Tegera Arena.
Leksands Patrik Zackrisson framför Luleås målvakt Joel Lassinantt under lördagens ishockeymatch i SHL mellan Leksands IF och Luleå HF i Tegera Arena. Bild: Ulf Palm/TT

Efter omikron: Leksand skärper spelarskyddet

Leksands hockeylag beslutade i veckan att skärpa reglerna för att skydda spelarna mot coronavarianten omikron.
– Ja, nu har vi stramat åt rutinerna. Får vi in det i laget är det inte bra, säger klubbens general manager Thomas Johansson och nämner en rad åtgärder. Bland annat är det slut med autografskrivandet.

ANNONS

I höst såg många en ljusning i pandemitunneln. Det blev en mer avslappnad situation på många arbetsplatser – bland annat hos spelarna i Leksand.

Men för en dryg vecka sedan kom larmet om omikron, vilket resulterat i blixtsnabba beslut från lagledningen.

Klubbens general manager Thomas Johansson berättar att ledning i veckan haft snabbmöte om den nya situationen och beslutade direkt att införa nya och högre skyddsregler inom laget:

– Ja, vi har stramat åt rutinerna och valt att addera några av de åtgärder som vi hade före det senaste viruset kom, säger Thomas Johansson och fortsätter:

– Vi tittar på saker i vår verksamhet som exempelvis hur vi hanterar vattenflaskor och vår hygien. Varje spelare har egna säten i spelarbussen. Det är detaljer som vi fortsätter göra och som vi gjorde tidigare.

ANNONS

Inga autografer

Thomas Johansson berättar om nya regler som att undvika folksamlingar. Det är slut med autografskrivande. Och efter matcherna går spelarna utomhus för att komma till den scen på arenan där de intervjuas inför publik efter matcherna.

– Vi kan inte påverka att spelarna håller sig frisk i samhället i stort. Men här inne hos oss kan vi göra någonting genom att skärpa reglerna.

Tredje sprutan

Det finns funderingar i klubben kring vad omikron kommer att innebära:

– När det kommer nya varianter vill man veta rätt snabbt hur farligt det är. Vi vet inte exakt vad det står i dag. Det är mycket prat om att viruset är mer smittsamt, men kanske mindre farligt. Framtiden får visa och tills vi är trygga med vad som händer så gör vi det lilla vad vi kan göra.

Snart är det dags för spelarna i Leksand att ta sin tredje vaccinationsspruta. Flera spelare blev sjuka i samband med att de tog andra sprutan.

– Det berodde mycket på att det var väldigt tätt mellan sprutorna. Man skulle ha längre tidsperiod. Men nu har vi inte pratat om rutiner för tredje sprutan. Det är en fråga för vårt medicinska team, säger Thomas Johansson.

Långa köer

I samband med matchen mot Luleå (2–3) var det första gången som det krävdes vaccinationspass för att komma in. Resultatet blev mycket långa köer. Till och med vd:n Andreas Hedbom fick hoppa in för att underlägga passeringen.

ANNONS

– Det är något vi får ta till oss och sedan försöka skruva på det så det blir lättare att komma in så gått det går på grund av rådande omständigheter, säger Thomas Johansson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS