Sveriges målvakt Jacob Markström ligger kvar på isen efter en hård finländsk tackling.

Efter Markströms skada: Ingen fara för VM

Jacob Markström sänktes av en tackling och spelade inte mer i Tre Kronors 2–1-seger mot Finland. Men någon fara för VM i Slovakien ska det inte vara.

|

Jacob Markström tog några snabba skär från sitt mål för att skicka bort en lös puck och på så vis hindra Finland från ett friläge.

Från andra hållet kom Juhani Tyrväinen.

Finländaren vek inte undan.

Tre Kronor-målvakten var först till pucken men kort därefter kom finländaren och delade ut en rejäl och tung propp. Markström blev liggande raklång på isen. När han kom upp på skridskorna igen gled han sakta och böjt mot båsen för att sedan fortsätta hela vägen ut till omklädningsrummet.

- Jag tycker det är matchstraff och fem minuter. Målvakterna bör vara fridlysta, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

"Tid att svänga"

Oliver Ekman Larsson, vars strul med pucken på offensiva blålinjen ledde till smällen på Markström, om situationen:

- Jag försökte lägga tillbaka den till honom men jag hade inte tillräckligt med kraft och han fick komma ut för att försöka spela den, men sedan tycker jag inte att den finländska spelaren försöker undvika honom, säger han.

- Det känns som att han har tid att svänga. I sådana situationer måste man ändå respektera sin motspelare.

Jacob Markström undersöktes av lagläkarna och enligt de första rapporterna handlade det om en smäll mot axeln.

29-åringen som är en av Tre Kronors tilltänkta VM-målvakter tillsammans med Henrik Lundqvist och Jhonas Enroth spelade inget mer i matchen utan ersattes av Enroth.

- Jacob fick en smäll mot överkroppen och klev av efter det för att han hade ont. Man vill inte chansa i en sådan här förturnering. Det verkar okej, det är nog ingen fara för VM, säger läkaren Peter Ström.

TT: Vad behöver han göra för att bli av med smärtan?

- Han får göra det han känner att han klarar av, det är det som gäller.

Vände till seger

Före tacklingen på Jacob Markström hade Tre Kronor vänt 0–1 till en ledning med 2–1.

Efter Veli-Matti Savinainens powerplaymål efter 5.12 av första perioden var det Sverige som tog över allt mer. Nästan tre minuter senare hittade Dennis Rasmussen första krysset bakom målvakten Kevin Lankinen och efter 12.24 slog Elias Lindholm in en retur till 2–1 för Tre Kronor.

Efter Carlson Hockey Games väntar nu två lediga dagar för VM-truppen. På onsdag reser Tre Kronor till Slovakien – då med NHL-spelarna Mattias Ekholm och William Nylander – och inleder gruppspelet mot Tjeckien på fredag.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel finländare som krockade med Markström. Rätt är Juhani Tyrväinen.

Brno, TT:s utsände