Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: NICKLAS ELMRIN

Efter makalösa silvret: "En resa få får vara med om"

Nykomlingar i högstaserien, grejade slutspel som näst sista lag, men står nu som silvermedaljörer. Nu berättar Högsbotränaren Robin Sandberg om hemligheten bakom Högsbo Baskets osannolika resa.

Högsbo Basket var tvingade att vinna det fjärde SM-finalmötet med A3 Basket för att få slåss om guldet i en femte avgörande match, men mötet i Gothia Arena blev seriens mest ojämna. Hemmalaget hängde med bra under matchens första halva, tappade lite i den tredje perioden och till slut var det inget snack. Grundseriens stora dominanter från Västerbotten kunde defilera hem SM-guldet efter att ha vunnit med 83-63.

Inför en fullsatt hemmahall som aldrig ville sluta hylla sitt lag fick Högsbo Basket, med blandade känslor, ta emot SM-silvret.

– Man är stolt och besviken samtidigt. Den här resan vi gjort är sjukt fantastisk. Det är svårt att förklara hur man känner genom det. Man har aldrig upplevt det här. Det är en annorlunda story och en annorlunda resa som få får vara med om, säger Högsbotränaren Robin Sandberg.

När kände du att ni hade någonting stort på gång?

– Oj. Jag tror att det blivit mer och mer. Alviksmatchen hemma var en jättetydlig indikation på att vi var på gång med någonting. Då studsade vi tillbaka och publiken började komma och vi tajmade bara in det jäkligt bra till kvartsfinalen och formtoppade. Jag tror dock inte det är min förtjänst, det bara blev så, säger Sandberg.

Det var också väldigt mycket känslor hos Högsbospelarna när det stod klart att säsongen landade i ett SM-silver. Ida Fredriksson är en av spelarna som kommit upp stort under slutspelet och det blev nio poäng från hennes händer i vad som blev den sista SM-finalen.

– Jag är jätteglad. Det är därför jag gråter. Jag är stolt och glad och det känns som att vi vann silver idag. Det är helt sjukt det här. Det var nog ingen som trodde på oss från början och så har vi tagit oss hela vägen hit. Jag har alltid tyckt att vi haft bra lagkänsla och alltid trott på oss, men så här bra trodde jag inte att det skulle gå, säger Ida Fredriksson.

LÄS MER: Efter finalförlusten – Högsbostjärnan kan tvingas till operation

Inget succérecept

Robin Sandberg pekar också på lagkänslan som en anledning till succésäsongen, men har också svårt att sätta fingret på ett tydligt recept bakom framgången.

– Jag önskar att jag hade ett som jag bara kunde ta fram nästa år också. Jag tror tajmingen var jätteviktig och att vi har många lokala som vill ta det till nästa nivå. Spelare som vill kriga lite mer i varje retur, varje kontakt och som känner för staden och klubben. Sedan är blandningen mellan att vi haft roligt och varit professionella varit klockren. Det har jag försökt med varje år som jag coachat, men jag har aldrig fått spelarna att göra det, säger Robin Sandberg.

Hur ser det ut för din del till nästa säsong?

– Jag har ingen aning vad som händer. Det blir att andas och ta det lugnt nu och sedan får vi ta tag i det, säger Robin Sandberg.

För Ida Fredriksson är det däremot inga konstigheter inför nästa säsong.

– Jag stannar, säger Högsbospelaren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.