Arizona Coyotes warm-up to take on the Vegas Golden Knights prior to an exhibition NHL hockey game Thursday, July 30, 2020 in Edmonton, Alberta. (Jason Franson/The Canadian Press via AP)  EDM141
Arizona Coyotes warm-up to take on the Vegas Golden Knights prior to an exhibition NHL hockey game Thursday, July 30, 2020 in Edmonton, Alberta. (Jason Franson/The Canadian Press via AP) EDM141 Bild: JASON FRANSON

Efter kritiken – Arizona släpper draftval

Arizona Coyotes dumpar 18-årige talangen Mitchell Miller som dömdes i ungdomsdomstol efter att han mobbat en en svart funktionsnedsatt klasskamrat. Beslutet kommer sedan klubben fått hård kritik för sitt val att tinga Miller i draften nyligen.

ANNONS
|

Klubben kände till att Mitchell Miller som 14-åring dömts av en ungdomsdomstol för att systematisk ha mobbat en funktionsnedsatt klasskamrat, Isaiah Meyer-Crother, och tillsammans med en kamrat tvingat mobbningsoffret att slicka på en godisklubba som först hade doppats i en urinoar. Mobbningen handlade många gånger om rasistiska påhopp.

Lokaltidningen azcentral.com avslöjade hela historien tidigare i veckan och i en intervju berättade mobbningsoffrets mamma om hur hänsynslöst Mitchell uppträtt och till och med efter domen, bland annat 25 timmars samhällstjänst och terapi, inte visat någon som helst ånger.

Arizona, där Oliver Ekman Larsson är lagkapten, förklarade att man ville ge Mitchell en ny chans. Många andra NHL-klubbar avstod från Mitchell i draften då han gick senare än väntat. Arizona valde honom i fjärde rundan som sitt förstaval.

ANNONS

I motiveringen till det nya beslutet säger klubbens ordförande och vd Xavier Gutierrez i ett skriftligt uttalande:

"Vi har lärt oss mer om hela saken, och än viktigare, den effekt den haft på Isaiah och hela familjen Meyer-Crothers. Det vi har förstått är att det inte är förenligt med våra kärnvärderingar och visionen för vår organisation och har lett till beslutet att avsäga oss drafträttigheten. På Arizona Coyotes vägnar vill jag och hela organisationen be Isaiah och hela familjen Meyer-Crothers om ursäkt."

Mitchell Miller är därmed fri att skriva kontrakt med andra NHL-klubbar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS