Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mercedes mekaniker bärgar Valtteri Bottas bil efter kraschen i tidskvalet. Föraren är okej, men bilen blev demolerad. Bild: Marco Ugarte/AP/TT
Mercedes mekaniker bärgar Valtteri Bottas bil efter kraschen i tidskvalet. Föraren är okej, men bilen blev demolerad. Bild: Marco Ugarte/AP/TT

Efter kraschen: klartecken för Bottas

Valtteri Bottas var inblandad i en våldsam krasch i tidskvalet inför formel 1-loppet i Mexiko. Finländaren klarade sig utan svårare skador, men hans bil blev kraftigt demolerad och reparationerna som krävs kan straffas med att han flyttas ner i startfältet.
Det kan göra det lättare för stallkamraten Lewis Hamilton att säkra VM-titeln i söndagens lopp.

Valtteri Bottas tappade kontroll över sin Mercedes i den allra sista kurvan i kvalet och skrapade i banvallen innan han kraschade hårt i hög hastighet i det mjukare material som kantar banan i Mexico City.

Efter kraschen fick Bottas vård i sjukstugan på banan i Mexico City och drygt en timme senare fick han klartecken från läkarna.

Förstörd front

"Han är OK! Valtteri Bottas har blivit undersökt i sjukstugan och har återvänt till depån. Goda nyheter", skriver Mercedesstallet på Twitter.

Fronten på Bottas förstördes och han kunde höras andas tungt i radiokommunikationen med sitt stall, vilket lades ut i tv-sändningen. Men efter några minuter kunde han kliva ur sin bil för egen hand och det bör inte vara någon fara för att han ska missa söndagens lopp.

Men frågan är om han har någon bil att tävla med. Mercedes skriver på Twitter att finländarens bil fick omfattande skador och att stallet undersöker hur mycket reparationer som måste göras.

Kan bestraffas

Det kan också förändra vilken startplats Bottas får – och därmed avgöra kampen om VM-titeln. Måste han till exempel få en ny växellåda installerad blir han bestraffad enligt formel 1-cirkusens komplexa tävlingsreglemente och flyttas ner fem platser i startfältet.

Bottas kvalade in som sexa, men skulle alltså då starta som elva.

Bottas ligger tvåa i VM-sammandraget. Stallkamraten Lewis Hamilton kan säkra sin sjätte VM-titel i Mexiko och får med Bottas längre ner i startfältet ett avsevärt bättre läge. Hamilton, som startar som trea, behöver samla på sig 14 poäng för att vinna mästerskapet. Då räcker det till exempel med en tredjeplats om Bottas kommer tia.

Max Verstappen noterades för den snabbaste tiden, men Red Bull-föraren straffades och flyttades ned tre placeringar för att inte ha bromsat in när den gula varningsflaggan visades. I stället blir det Ferraris Charles Leclerc som startar i pole position, med stallkamraten Sebastian Vettel strax bakom sig i startledet.