Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter ilskan: Fifa öppnar för förändring

Kritiken mot Fifa har varit massiv sedan det framkommit att varken förbund eller klubbar får någon ersättning i samband med dam-VM, medan det handlar om mångmiljonbelopp på herrsidan.
Nu skriver Aftonbladet att Fifa kan fatta beslut om en förändring redan i höst.

Det var i maj som GP kunde berätta att medan ersättningen till herrklubbar vars spelare deltar i VM ökat till hela 72 000 per spelare och dag så låg ersättningen till damklubbar kvar på noll. Något som väckte ilska i Fotbollssverige och fick både klubbledare och landslagsstjärnor som Caroline Seger och Kosovare Asllani att rikta skarp kritik mot Fifa.

– Det är för jävligt, sa GFC:s sportchef Lasse Svensson.

– Vill ni ens att kvinnliga fotbollsspelare ska finnas? undrade landslagskaptenen Caroline Seger.

Sedan dess har det även framkommit att VM-bonusen från Fifa till svenska fotbollförbundet låg på 80 miljoner under herrarnas VM – medan siffrorna på damsidan även där varit noll.

Men nu tycks en förändring – kanske – vara på gång.

Enligt Sportbladet har Fifa utrett frågan om ersättningar och kommit fram till att de bör höjas. Det är dock än så länge bara på tjänstemannanivå och måste beslutas av Fifas exekutiva kommitté först.

Annika Grälls är ordförande i Elitfotboll Dam och välkomnar beskedet.

– Vad roligt. Äntligen! Då får vi hoppas att det går igenom också, säger hon.

Fifas tjänstemannaorganisation leds av den kvinnliga före detta FN-diplomaten Fatma Samoura. Inom exekutivkommittén är det dock fortfarande männen som styr i hög grad. Presidenten såväl som de nio vicepresidenterna är alla män.

Tror du att de beslutar i enlighet med tjänstemannaförslaget?

– Jag tror att de är väldigt synkade inom Fifa. Och damfotbollen växer ju så snabbt, så de här frågorna blir bara viktigare säger Grälls.

Vilken av frågorna är viktigast?

– Det viktiga är att man sluta titta på kön, utan på vilket regelverk som ska gälla när det kommer till ersättningar och försäkringar och annat. Om vi exempelvis har solidaritetsersättning på herrsidan – varför skulle vi inte ha det på damsidan? Sedan kan man alltid diskutera nivåer, men det viktigaste är att vi inte gör skillnad i regelverket utifrån kön, säger Annika Grälls.

Just solidaritetsersättning (vid transfers mellan klubbar) har nyligen införts även på damsidan. Kvarstår gör därmed frågan om ersättning till klubbar och förbund vid mästerskap.

I slutet av oktober kommer Fifas generalsekreterare till Sverige för att se upplösningen av den damallsvenska guldstriden. Mycket tyder på att det blir på Gamla Ullevi, där GFC tar emot Rosengård. Förutom Fatma Samoura kommer även Fifas damfotbollschef Sarai Bareman och det utvecklingschefen på damsidan Emily Shaw för att diskutera jämställdhetsfrågor med EFD.

Det kommer däremot ingen från Fifas exekutiva kommitté – som alltså ska fatta beslut i frågorna.

– Nej, det är de här som kommer och jag tror att det är viktigt att vi får en dialog med dem att kunna jobba med de här frågorna. Det är oerhört viktigt för damfotbollen.

Klart är dock att den totala summan som Fifa investerar i damernas fotbolls-VM kommer att höjas.

– Man vill ha en väsentlig ökning av den tidigare potten. Sedan handlar det om hur man paketerar den, säger presschefen Hans Hultman till Sportbladet.

Under torsdagen blev det även klart att Damallsvenskans huvudsponsor kommer att ersätta klubbarna som skickar spelare till VM med 75 000 kronor per spelare. Det är dock ett engångsbelopp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.