Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Han har både hyllats som hjälte och kritiserats i sin roll som general för Göteborgsvarvet. Nu får Bo Edsberger sluta som varvsgeneral. Bild: Olof Ohlsson
Han har både hyllats som hjälte och kritiserats i sin roll som general för Göteborgsvarvet. Nu får Bo Edsberger sluta som varvsgeneral. Bild: Olof Ohlsson

Efter hårda kritiken – Bo Edsberger slutar som general för Göteborgsvarvet

Från första dagen Jahja Zeqiraj klev in som ordförande för Friidrottsförbundets styrelse började diskussionerna om åtgärder för förbättring.
På måndagens styrelsemöte fattades beslutet att Varvsgeneralen Bo Edsberger får kliva åt sidan.
– Bosse har sprungit den andra sträckan i stafetten och det är dags för någon annan att ta över stafettpinnen, säger Jahja Zeqiraj.

Bo Edsberger har varit chef för Göteborgsvarvet sedan 2008 och förbundschef för Göteborgs Friidrottsförbund sedan 2013, men nu står det klart att han avgår från båda poster med omedelbar verkan.

Beslutet är ett gemensamt sådant mellan Friidrottsförbundets styrelse och Edsberger själv.

Jahja Zeqiraj blev styrelsens ordförande ett år sedan och blev det med uppdraget att göra en genomlysning av organisationen för att utvärdera vad som behövde göras för att organisationen skulle utvecklas.

– Jag fick ett tydligt uppdrag att leda en förändring. Då har vi sett vissa områden som vi måste förbättra. Diskussionerna med Bosse började egentligen dag ett när jag tog över som styrelseordförande. Hur bemannar vi? Sedan har vi tagit steg i den här riktningen efter gemensamma diskussioner, säger Jahja Zeqiraj.

När och var fattades det här beslutet?

– Det har tagits gemensamt över tid. Diskussionerna mellan mig och Bosse om det här tog fart lite mer efter sommaren, men det officiella beslutet togs i måndags på styrelsemötet. Det var ett beslut från en enig styrelse tillsammans med Bosse, säger Zeqiraj.

GP gjorde en stor granskning av friidrottsförbundet förra året. Den visade på väldigt problematisk arbetsmiljö.

LÄS MER: Hård kritik mot Varvsgeneralen – tidigare anställda slår larm

Jahja Zeqiraj, ordförande Göteborgs friidrottsförbund. Bild: Meli Petersson Ellafi
Jahja Zeqiraj, ordförande Göteborgs friidrottsförbund. Bild: Meli Petersson Ellafi

Har GP:s granskning och det som kom fram i den legat till någon grund för det här beslutet?

– Vi har inte tittat på några gamla händelser utan vi har fokuserat på det som kommer framåt. Det har inte kommit upp till diskussion även om det tog hårt på Bosse. Mitt fokus har varit på framtiden så några gamla händelser har inte varit avgörande, säger Zeqiraj och fortsätter:

– Bosse har gjort fantastiska insatser för Varvet. Det ska han äras för. Han har sprungit andra sträckan i stafetten och det är dags för någon annan att ta över stafettpinnen. Det är inte så komplicerat även om alla förändringar är jobbiga, säger Zeqiraj.

Fram till nästa styrelsemöte kommer Annika Knutsson ta över Bo Edsbergers roll. Hon är fram till i dag projektledare för Varvet.

– Sedan kommer vi fatta ett nytt beslut och även besluta kring om vi ska ha samma person som chef för Varvet och förbundschef. Det kan bli en eller två nya som ska in, säger Jahja Zeqiraj.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.