Gustav Bergman och Tove Alexandersson fick se jätteskrällar från sina kinesiska motståndare – bara veckan efter det uppmärksammade fusket.
Gustav Bergman och Tove Alexandersson fick se jätteskrällar från sina kinesiska motståndare – bara veckan efter det uppmärksammade fusket. Bild: Bildbyrån

Efter fuskskandalen – kinesiska orienterare i toppen igen

En stor skandal blossade upp under militär-OS i orientering i Kina nyligen. Fusk där hemmalöparna fick tillgång till funktionärshjälp, se banan i förväg och springa efter hemliga stigar gjorde att orienterare som inte ens var rankade bland de 300 bästa stod på pallen. I världscupavslutningen i Nanhai, Kina, har hemmanationen återigen levererat chockresultat.

ANNONS
|

Det var för ungefär en vecka sedan som det avslöjades att hemmanationen under militär-OS i orientering stått för en riktig praktskandal. De kinesiska orienterarna, som inför mästerskapet hade sin bäst rankade utövare på 338:e plats, hade uppvisning och tog flertalet helt osannolika medaljer.

Men det fanns en anledning.

De kinesiska damerna och herrarna hade fått tillgång till banan på förhand, de fick dolda markeringar efter hemliga stigar som ingen annan kunde se och efter banan fick de också guidning av funktionärer.

– Ja, vad ska man säga? Det är ett så extremt fusk att det blir skrattretande, så jag började faktiskt skratta när jag läste om det. Hur kunde de ens tro att de inte skulle bli upptäckta när alla springer runt utan att ens titta på kartan?, sa Göteborgsorienteraren och VM-medaljören Lina Strand till GP då.

ANNONS

LÄS MER:Galna fusket som skakar orienteringsvärlden

I veckan har avslutningen av världscupen arrangerats i just Kina och på sprintdistansen för damer fick Tove Alexandersson för första gången i år inte ställa sig högst upp på prispallen. Den svenska superstjärnan gjorde en rejäl miss på en kontroll och slutade åtta i loppet.

Vem som vann i stället?

Kinesiskan Shuangyan Hao. Världscupfinalen var hennes första världscuplopp på över två år.

På herrsidan fick kinesen Li Zhouye däremot nöja sig med en bronsmedalj, men Zhouye var nog inte alltför deppig över det. Han har nämligen aldrig varit topp 50 tidigare.

– Jag vill inte säga för mycket, men det är inte i närheten av vad de har gjort någon annan gång. Efter militär-OS är det klart att tankarna kommer, säger den svenske orienteraren Gustav Bergman, som för övrigt vann den totala världscupen, till Sportbladet.

Än så länge finns inga bevis för att något fusk ligger till grund för kinesernas skrällar, men misstankar har väckts.

– Det är klart att det inte är roligt, vi får se hur det blir nu. Men om man har fuskat är det fruktansvärt tråkigt, säger Gustav Bergman.

ANNONS