Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finland jublar efter den historiska segern mot Kanada i ishockey-VM.

Efter finska skrällen – nu väntar USA

Finland stod för en jätteskräll och slog ut Kanada i VM-semifinalen i ishockey. Nu väntar USA i finalen.

Finland kämpade och slet matchen igenom på hemmaplan, och det gav reslutat.

Kanada tog visserligen ledningen tidigt genom Jamie Rattray, men innan första perioden var över kvitterade Finland. Jenni Hiirikoski testade skottlyckan och Ronja Savolainen styrde in pucken.

I numerärt överläge tog hemmanationen sedan ledningen med 2–1 efter ett skott från blålinjen av Hiirikoski. Pucken gick mellan skydden på målvakten Shannon Szabados och in i Kanadas mål.

Men knappt hann Damlejonen sluta jubla innan Kanada kvitterade genom Loren Gabel efter en tilltrasslad situation framför mål.

"Kom en tår"

Sex minuter in i tredje perioden sköt Susanna Tapani in 3–2, och slutet av matchen blev en nervös historia.

Men Kanada lyckades inte kvittera trots mängder av chanser och i stället kunde Finland utöka till 4–2 i tom kasse och ta en historisk seger. Efter 18 raka bronsmatcher är Damlejonen klara för final.

- Ingen av deras spelare var vakna, men jag litade inte på mitt skott. Till slut blev det en fösning som gick in via stolpen. Då kom en tår, säger Savolainen, till vardags i Luleå och fortsätter:

- Vi tänkte "har det här verkligen hänt?". Vi var så glada och chockade. Jag förstod inte att det stod 4–2. Jag var tom i huvudet och trött i kroppen. Nu har jag inga ord att beskriva det här med.

USA i final för 19:e gången

I morgon, söndag, väntar final mot USA – som spelat samtliga finaler sedan 1990, då det första dammästerskapet spelades. I semifinalen blev det vinst med 8–0 mot Ryssland, som var totalt chanslösa.

- Vi ska njuta ett ögonblick, men jag tror att vi hanterar känslorna. Vi ska visa hela Finland hur jäkla bra vi är i finalen, säger Savolainen och fortsätter:

- Vi får inte tänka för mycket på det här. Det är en ny match i morgon. Det blir säsongens sista match. Vi ska ge allt vi har. Det blir magiskt.

För Kanada är situationen den motsatta. Laget missar final för första gången i historien.