Efter EM-guldet – siktar mot OS

EM-triumfen är bara början för roddaren Emma Fredh, 27. Nu siktar hon på VM-guld i september – och på att ta sig till OS i Tokyo 2020.

ANNONS
|

Emma Fredh har varit lite av den "eviga tvåan". Hemma i prisskåpet fanns både EM- och VM-silver i singelsculler lättvikt.

I tjeckiska Racice fick hon äntligen kliva högst upp på prispallen.

- Det var skönt och en lättnad. Det är vinna man vill göra, sade Fredh.

Boråsroddaren såg schweiziskan Patricia Merz dra iväg i början av finalen.

ANNONS

- Jag kände mig stark och ville inte stressa iväg. Då riskerar man att inte orka hela vägen, sade Fredh.

Det visade sig vara rätt taktik.

Merz tappade mot slutet av det 2000 meter långa loppet och slutade trea. Fredh gick upp i täten och vann drygt en och en halv sekund före Denise Walsh från Irland.

Bara några timmar efter guldloppet hade Emma Fredh redan tankarna på nästa stora utmaning – VM i Florida i september.

- Nu har jag fått ett kvitto på att jag gör bra saker. Nu har jag fyra månader på mig på att bli ännu bättre. Vi har en plan för hur jag ska bli så bra som möjligt till dess.

TT: Hur ser den planen ut?

- Fram till årsskiftet fokuserade jag väldigt mycket på styrketräningen. Nu är jag inne i en process för att bättre syresätta den muskelmassa jag har byggt på mig.

ANNONS

Fredhs klass finns inte med på OS-programmet. Ska hon nå Tokyo om tre år krävs en satsning i dubbelsculler eller scullerfyra.

- Långsiktigt är målet att nå OS. Men jag vet inte i vilken båt. Det finns yngre tjejer som är på gång, men de behöver lite mer tid.

Anna Malvina Svennung, Sveriges enda OS-roddare i Rio de Janeiro förra året, har tagit ett sabbatsår och deltog inte i EM.

TT

ANNONS